Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Protest mot kraftverk

Lerums kommun är knappast någon miljökommun, konstaterar sportfiskare och miljövänner i ett debattinlägg om Hedefors kraftstation. Det kommunägda kraftverket stänger vägen för den värdefulla Säveålaxen.
Vi har tidigare redogjort för hur Lerums kommun gjort en kovändning och backat från sitt tidigare löfte att bygga en fiskväg. Med olika undanflykter försöker kommunen nu smita undan från ansvar. Förvånande nog har kommunen fått med sig Miljödomstolen som säger att någon fiskväg inte behöver byggas.
Självklart behövs det en fiskväg, så att den genetiskt värdefulla Säveålaxen kan nå lekbottnar uppströms Hedefors kraftverk. Därför har Fiskejournalen gjort gemensam sak med Älvräddarna och Säveåns Flugfiskesällskap. Samarbetet har bland annat resulterat i en debattartikel i Lerums Tidning. Där sägs bland annat:
”Lerums kommun säger sig ha en vision att bli Sveriges Miljökommun år 2025. Men via sitt kraftbolag och dess delägare Göteborgs Energi AB har Lerums kommun valt att prioritera kortsiktiga vinster framför en långsiktig insats för miljön och den biologiska mångfalden.”
Läs hela debattartikeln på DEN HÄR LÄNKEN.
Säveåns flugfiskesällskap har startat en namninsamling för projektet. Den hittar du på DEN HÄR LÄNKEN.
Svenne Andersson

Christer Borg, Älvräddarna, Loris K.R. Cwyl, Säveåns Flugfiskesällskap och Martin Falklind, Fiskejournalen vid Hedefors kraftstation.

Christer Borg, Älvräddarna, Loris K.R. Cwyl, Säveåns Flugfiskesällskap och Martin Falklind, Fiskejournalen vid Hedefors kraftstation.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta