Protest mot kraftverk

Lerums kommun är knappast någon miljökommun, konstaterar sportfiskare och miljövänner i ett debattinlägg om Hedefors kraftstation. Det kommunägda kraftverket stänger vägen för den värdefulla Säveålaxen.
Vi har tidigare redogjort för hur Lerums kommun gjort en kovändning och backat från sitt tidigare löfte att bygga en fiskväg. Med olika undanflykter försöker kommunen nu smita undan från ansvar. Förvånande nog har kommunen fått med sig Miljödomstolen som säger att någon fiskväg inte behöver byggas.
Självklart behövs det en fiskväg, så att den genetiskt värdefulla Säveålaxen kan nå lekbottnar uppströms Hedefors kraftverk. Därför har Fiskejournalen gjort gemensam sak med Älvräddarna och Säveåns Flugfiskesällskap. Samarbetet har bland annat resulterat i en debattartikel i Lerums Tidning. Där sägs bland annat:
”Lerums kommun säger sig ha en vision att bli Sveriges Miljökommun år 2025. Men via sitt kraftbolag och dess delägare Göteborgs Energi AB har Lerums kommun valt att prioritera kortsiktiga vinster framför en långsiktig insats för miljön och den biologiska mångfalden.”
Läs hela debattartikeln på DEN HÄR LÄNKEN.
Säveåns flugfiskesällskap har startat en namninsamling för projektet. Den hittar du på DEN HÄR LÄNKEN.
Svenne Andersson

Christer Borg, Älvräddarna, Loris K.R. Cwyl, Säveåns Flugfiskesällskap och Martin Falklind, Fiskejournalen vid Hedefors kraftstation.

Christer Borg, Älvräddarna, Loris K.R. Cwyl, Säveåns Flugfiskesällskap och Martin Falklind, Fiskejournalen vid Hedefors kraftstation.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...