Sponsrad

Tipsen som säkrar efterleksgäddan

Rapala Pro Guide Micke Puhakka kan sitt gäddfiske!

Efterleksfisket efter gädda kan i vissa fall vara säsongens mest actionfyllda fiske. Men det är inte alltid så enkelt som att gäddan kastar sig över allt den ser. Det finns en hel del faktorer att ta i beaktande. Micke Puhakka, Rapala Pro Guide, med nästan 20 års erfarenhet som fiskeguide, delar här med sig av sina bästa tips för ett lyckat gäddfiske i vår!

Efter den energikrävande leken är gäddorna hungriga och i vissa vatten stannar de kvar i de grunda lekvikarna dit snart braxen, mört och andra vitfiskar kommer för att leka. Då har gäddorna ett uppdukat smörgåsbord! Andra gäddor söker sig ut i frivattnen för att äta upp sig bland betesstimmen i djupet. Med rätt taktik och beten kan du bemästra båda situationerna!

Det är lätt att förstå varför Storm Rip Curly Tail är ett av Mickes favoritbeten!

Mickes gäddfavoriter vid efterleksfiske


1) Storm Wildeye Seeker Shad

Mickes smeknamn på betet, Säker Shad, skvallrar om hur hur effektivt det är. Ett mångsidigt gummibete som kan fiskas på en mängd olika sätt.
Se alla heta färger och en video på betet här »

2) Storm R.I.P Shad Curly Tail
Ett gummibete som bör fiskas långsamt. Men håll i prylarna – det lockar nämligen ofta grov fisk! Rigga med Multi Depth Screw System (MDSS) för bästa gång! Alla färger och en video med betet riggat med MDSS här »

3) Rapala X-Rap Jointed 13
Ett grymt bete på grunt vatten! Funkar även fint att trolla. Finns i sju heta färger! Se dem här »

4) Rapala Super Shad Rap
Ett flytande bete som kan fiskas precis under ytan på riktigt grunt vatten. Veva ner, låt flyta upp nästan helt till ytan, repetera! Klassiskt bete för stor fisk i mängder av heta färger »

5) RapalaX-Rap Sub Walk 15
Högeffektivt jerkbait som har ett bra ”häng” i vattnet om du tacklar den med flourocarbontafs. Kolla in årets hetaste nyhet från Rapala »

6) Blue Fox Lucius
Ett skeddrag som simmar förföriskt och snurrar fint vid vevstopp! Funkar fantastiskt bra under hela sommaren! Mångsidigt skeddrag i läckra färger »

Stora beten ger stora fiskar – eller?

RIP Shad Curly Tail är en stor jigg som kan fiskas långsamt och det tilltalar all gädda – även de små! Var inte rädd att testa större beten. Gäddan är en toppredator – och en glupsk sådan!
– Jag riggar alltid mina gummibeten med Storms helt geniala Multi Depth Screw System (MDSS). Då får de bäst gång och jag kan snabbt anpassa viktningen till aktuellt djup!

Justera viktningen på dina jiggar, snabbt och enkelt, med Storm Multi Depth Screw System.

Ibland händer det att fisken blir mer svårflörtad och föredrar mindre beten. Under våren är det särskilt vanligt efter köldknäppar. Då plockar Micke gärna fram mindre beten.
– Minnow Spoon och Seeker Shad, som är ett relativt stort ”småbete”, levererar ofta bra tillsammans med Rapala Shadow Rap under tröga dagar, berättar Micke.

Spelar färgen någon roll?
Micke föredrar att fiska med beten som är naturtrogna i sin färgsättning – framförallt i vatten med högt fisketryck. Men ibland krävs det något annat, mer spektakulärt, för att väcka fiskens intresse.
– Det intressanta med fiske är att spelreglerna hela tiden förändras. Precis när man tror sig ha knäckt koden kan förutsättningarna förändras och då gäller det att testa nytt; byta färg, storlek, hastighet. Man blir aldrig fullärd.

Två bastanta damer som båda lurades av naturtrogna beten.

Mickes val av spö och rulle
– Till mitt gäddfiske har jag valt Shimano Yeasei STC Monsterspön – både i spinn- och haspelutförande. På spinnspöet har jag en Calcutta-rulle och på haspelspöet sitter en Nasci 4000 FB-rulle. Jag har även nyligen införskaffat mig ett Shimano Compre Musky 8,6″ tungspinnspö med nya Shimano Tranx-rullen. En galet bra rulle till det grövre gäddfisket!

Varmare vatten ändrar förutsättningarna
I takt med att vattentemperaturen stiger kan man fiska hem sina beten snabbare. Gäddan är inte lika ”köldstel” som under det riktigt tidiga vårfisket och ibland funkar det bra att stressa gäddan till hugg.

”Resultatet blir ofta våldsamma hugg! Nästan som att träffas av en hästspark.”

– Om man fiskar hem betet i ett jämt, relativt högt tempo, hinner inte gäddan fundera så mycket innan hugget. Ett snabbt fiskat bete kan utlösa huggreflexen och resultatet blir ofta våldsamma hugg! Nästan som att träffas av en hästspark.

Mickes utrustningstips!

Att Micke värnar om fisken blir tydligt när vi ber honom att välja ut fem prylar, utöver spön och beten, som han alltid har med på sina fiskepass. Se och läs mer om Mickes alla favorittillbehör här »

1) Kamera
En bra bild är värd långt mycket mer än en avlivad fisk!

2) En tillförlitlig våg
Rapalas digitala Proguide-våg väger upp till 25 kilo och täcker eventuella gäddrekord. Dessutom är den godkänd för storfiskregistrering!

3) Kroklossare
En långskaftad kroklossare är ett måste för att kunna få ur betet ur en stor gäddkäft med tusentals sylvassa tänder!

4) En rejäl håv
Om du inte vill landa fisken med gälgrepp så är håv ett skonsamt alternativ. Rapalas X-Large Pro Guide Net är tillräckligt stor för monsterfiskar och har dessutom ett knutlöst, gummerat nät för skonsam hantering av fisken.

5) ”Gäddsäck”
Rapalas Fish Hammock är en självstängande säck där storfisken kan förvaras medan fotografering förbereds etc. Den funkar även att väga fisken i.

Hantera fångsten rätt – för ett bra fiske även i framtiden
Micke avslutar vår pratstund med att påpeka hur viktigt det är att hantera fisken på rätt sätt så att de kan leka även nästa år.

”Det är en fantastisk känsla att se en grov gäddmadam återvända till sitt rätta element!”

– Håll gäddan i stjärtspolen en liten stund vid återutsättning. Då får fisken chansen att återhämta sig och återfå balansen. Det är en fantastisk känsla att se en grov gäddmadam återvända till sitt rätta element!
Efter snart tjugo år som fiskeguide så vet han vad som krävs för ett hållbart fiske – även för framtida generationer.

Fler utrustningstips!
I Normarks nya digitala katalog ”Gäddspecial 2017” hittar du alla produkter Micke Puhakka tipsar om här ovan. Dessutom finns det mängder med nyheter för ett bättre gäddfiske.
Läs katalogen digitalt här »

 Facebook

Instagram

Prenumerera på nyhetsbrevet!

AKTUELLT

Sportfiskarna stöttar förslag om skarv-halvering i Stockholm

Länsstyrelsens förslag om att halvera antalet skarvbon i Stockholm får nu stöd av Sportfiskarna. De ger dessutom förslag på metoder om hur det ska gå till. Väldigt få frågor rör upp så mycket känslor bland sportfiskare som skarvens härjningar och påverkan på fiskbestånd. Länsstyrelsens arbete med den uppmärksammade förvaltningsplanen för skarv i Stockholms län är

Böter för fiske vid Ringhals

Under förra året fiskades det olagligt i vattnet utanför Ringhals, på Väröhalvön, i Varbergs kommun. Nu bötfälls männen.  Det är Hallands Nyheter som berättar att männen ålagts med dagsböter enligt ett strafföreläggande som en åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål utfärdat. De båda männen ska betala 2400 kronor respektive 1500 kronor i böter eftersom området

Sverige signerar havsskyddet – tvärtemot Norge och Island

Fiskejournalen har flera gånger berättat om Greenpeace kamp för att bilda havsreservat, och få Sverige att underteckna deklarationen om 30 procent havsskydd till 2030. Under tisdagen kom beskedet att Sverige skriver på – till skillnad mot Island och Norge. Företrädare för Greenpeace har uppvaktat svenska politiker intensivt i denna fråga, genom bland annat kampanjer som

Gäddprofessorns odödliga gäddtips del 3

Leif ”gäddprofessorn” Engströms anteckningar från otaliga fisketurer innefattar över 30 000 fångade gäddor, vilka utgör grunden för en ovärderlig kunskapsbank när vi pratar gäddfiske. I den här serien bjuder Leif på 20 odödliga fisketips som garanterat kommer bättra på fångstkvoten för dig som jagar gäddan. Här har du del 3 av 4 – varsågod! Leif

Amanda hade dragkamp med bläckfisk om bytet – se videon!

Du kanske har varit med om att en gädda hugger abborren som du drillar, eller att en hälleflundra nafsar på sejen som du krokat? 16-åriga Amanda Ådnebergli hade nyligen en dragkamp med något betydligt mer sensationellt – nämligen en bläckfisk. Både vi på Fiskejournalen och många andra reagerade när Amanda Ådnebergli lade ut sitt ovanliga fiskafänge

Smarta laxar vill inte hugga på samma bete två gånger?

Huruvida laxen är smart eller inte låter vi vara osagt – men det är svårt att lura en lax till hugg två gånger på samma bete. Det visar åtminstone en stor studie som genomförts i Norge. Resultatet från ett omfattande projekt i norska älvar har nu publicerats, där laxforskaren Eva B Thorstad och några kollegor

Mycket höga gifthalter upptäckt vid känt fiskevatten

Gamla miljösynder fortsätter att komma fram i dagens ljus. I Revsundsjön, som avvattnar populära fiskevattnet Gimån, har det upptäcktvids ett område med mycket höga halter av miljögifter. Det var länsstyrelsen som gjorde upptäckten i samband med studier av fibersediment vid flera massa- och träfabriker. Utanför ett industriområde i Pilgrimstad påträffades en 37 000 kvadratmeter stor fiberbank

Klart med svenskt landslag – kaptenen vädjar om stöd

Det står nu klart att Sverige kommer att ställa upp i ett historiskt flugfiske-VM för kvinnor. Nu går den utsedda kaptenen för landslaget ut och ber allmänheten om hjälp – både med att hitta deltagare och sponsorer. Flugfiske-VM för kvinnor kommer för första gången att äga rum mellan 6–12 juli, i norska Stor-Elvdal och Rendalen,

Krutpaket från Västernorrland infriade Magnus drömmar

Det här är en gädda som vi inte kan stirra oss trötta på. 13,7 modiga kilon fördelade på 121 centimeter – i absolut toppkondition. Fångstmannen Magnus Tänglander fick sin dröm uppfylld den gångna helgen. Magnus Tänglander från Resele hade bestämt sig för att fånga en gädda över 10 kilo den här vintern. Han behövde bara

Bjeveröds Sportfiske läggs ned efter flera motgångar

Fiskevattnet Bjeveröds Sportfiske har fått allt fler besökare, och tanken var att satsa ännu mer på utveckling de närmaste åren. Det blir precis tvärtom – nämligen en fullständig avveckling. Bjeveröds Sportfiske i Skåne har nämligen meddelat att de går i graven efter tio år, på grund av att de inte kommer överens med markägaren. ”Det
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Isfiskar du eller ligger ditt fiske på is?

Visa resultat

Loading ... Loading ...