Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ska de små utplanterade torskarna hinna växa sig stora? Foto: HaV
Pyttesmå torskar med stora förhoppningar på sig

Att plantera ut yngel är en vedertagen metod för att stärka ett fiskbestånd. Frågan är om det kommer att fungera i det hårt sargade Östersjön? Just det ska den nybildade stiftelsen BalticWaters2030 undersöka.

Stiftelsen BalticWaters2030 tar nu vid där BalticSea2020 rundar av, och flera styrelseledamöter och medarbetare kommer att fortsätta i den nya stiftelsen. Redan i höst startar de tre storskaliga demonstrationsprojekt, och ett av dem går ut på att försöka återuppbygga Östersjöns torskbestånd, rapporterar Sportfiskarna på sin hemsida.

Hur ska då utsättningen av småtorsk gå till?
– Fokus är att sätta ut torsklarver som bara är 4–5 dagar gamla. I Östersjön är äggstadiet den främsta flaskhalsen i torskens livscykel. Därför fokuserar vi på att hjälpa torskarna förbi denna flaskhals och sedan sätta ut dem, säger Lars Vallin på Sportfiskarna.

Uppsala universitet ska ansvara för forskningen i projektet, och tre preliminära platser som har pekats ut är ett område i Stockholms skärgård, ett utanför Nyköping och ett på norra Gotland. Här kan du läsa mer!

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta