Annons
Pyttesmå torskar med stora förhoppningar på sig | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Ska de små utplanterade torskarna hinna växa sig stora? Foto: HaV
Pyttesmå torskar med stora förhoppningar på sig

Att plantera ut yngel är en vedertagen metod för att stärka ett fiskbestånd. Frågan är om det kommer att fungera i det hårt sargade Östersjön? Just det ska den nybildade stiftelsen BalticWaters2030 undersöka.

Stiftelsen BalticWaters2030 tar nu vid där BalticSea2020 rundar av, och flera styrelseledamöter och medarbetare kommer att fortsätta i den nya stiftelsen. Redan i höst startar de tre storskaliga demonstrationsprojekt, och ett av dem går ut på att försöka återuppbygga Östersjöns torskbestånd, rapporterar Sportfiskarna på sin hemsida.

Hur ska då utsättningen av småtorsk gå till?
– Fokus är att sätta ut torsklarver som bara är 4–5 dagar gamla. I Östersjön är äggstadiet den främsta flaskhalsen i torskens livscykel. Därför fokuserar vi på att hjälpa torskarna förbi denna flaskhals och sedan sätta ut dem, säger Lars Vallin på Sportfiskarna.

Uppsala universitet ska ansvara för forskningen i projektet, och tre preliminära platser som har pekats ut är ett område i Stockholms skärgård, ett utanför Nyköping och ett på norra Gotland. Här kan du läsa mer!

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomander med sin största spinnfångade gös någonsin. Foto: Privat
Tommy gör det igen – drog årets största gös

De tunga gösarna fortsätter att rapporteras in. Nu är det dags att applådera Tommy Blomander igen, eftersom han lyckats fånga sin största spinnfiskade gös någonsin.

Ingen fångar fler storgösar i Sverige än Tommy Blomander, och när han sätter personliga rekord så vet vi att det gungar till ordentligt i listorna.

– Jag var ute på ett nattpass och efter 4 timmar hade jag inte fått ett enda napp. Sedan började gösen att vakna till och efter att jag fått fem supersize-gösar (90 centimeter) fick jag se en troligtvis större fisk på min livescope. Efter att ha kastat min Rapala peto 14 cirka tio gånger på den så kom det ett brutalt hugg i spöet som höll på att slita det ur nävarna på mig, berättar Tommy för Fiskejournalen.

Det som hade huggit var alltså en gös på hela 11,38 kilo och 98 centimeter.
– Jag trodde faktiskt att den var ännu större. Grymt bred över nacken och min största spinnfiskade. Totalt blev det sju supersize-gösar denna natt, ett magiskt fiske, konstaterar en nöjd Tommy Blomander.
Vi på Fiskejournalen gör som vanligt – alltså lyfter på hattarna och gratulerar till en enorm fisk.

Du kanske även gillar detta