Håkan Karlsson är fotograf och kustbevakare och bilderna kommer från oljeutsläpet i Bohuslän 2011.
Håkan Karlsson är fotograf och kustbevakare och bilderna kommer från oljeutsläpet i Bohuslän 2011.[/caption]I veckan öppnade utställningen Rädda vår kust på Malmö Museer. Den bygger på det stora oljeutsläpp som drabbade Bohuslän hösten 2011 och handlar om Kustbevakningens arbete när det är som smutsigast. " /> Rädda vår kust | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Rädda vår kust

Håkan Karlsson är fotograf och kustbevakare och bilderna kommer från oljeutsläpet i Bohuslän 2011.


Håkan Karlsson är fotograf och kustbevakare och bilderna kommer från oljeutsläpet i Bohuslän 2011.

I veckan öppnade utställningen Rädda vår kust på Malmö Museer. Den bygger på det stora oljeutsläpp som drabbade Bohuslän hösten 2011 och handlar om Kustbevakningens arbete när det är som smutsigast.
Varje år rör sig 40 000 till 60 000 fartyg i östersjöområdet och runt 300 miljoner ton olja fraktas över Östersjön. Kustbevakningen jobbar för att förhindra olyckor och utsläpp till sjöss. Om olja ändå kommer ut i vattnet är det deras ansvar att ta hand om utsläppet.
Bilderna och filmen i utställningen är tagna av kustbevakare Håkan Karlsson, som arbetade med oljeutsläppet i Bohuslän. Utställningen visas till och med den 31 januari 2016 på Slottsholmen, Malmö Museer.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta