Räddar döda ekosystem världen?

Strandzonen blir lidande i reglerade vattendrag och sjöar.

Strandzonen blir lidande i reglerade vattendrag och sjöar.

Tekniska verken, av Linköpings kommun helägt energibolag, hävdar att deras småskaliga vattenkraft är viktig för att hejda klimatförändringarna. Nu vill man visa Vattenmyndigheten hur bra det är med småskalig vattenkraft.
Samtidigt som Tekniska verken bjuder in myndigheter och organisationer för att visa på småskalig vattenkrafts förträfflighet, ser vi hur hela sjöar och åar ödeläggs av för att producera extrem små mängder energi. Kalmar läns största sjö Yxern är ett tragiskt exempel. Sjön är totalt sönderreglerad, gäddlek förstörs och lommen hotas. Detta gör man för att tolv småskaliga vattenkraftverk nedströms ska få drivas när ägarna bedömer att priserna är som bäst på Nord Pool Spot.
– Ja, eftersom inget av dessa små kraftverk används för att reglera elnätet för olika konsumtion och produktion, finns bara den förklaringen kvar, säger Christer Borg, ordförande Älvräddarna och fortsätter:
– Det blir ju extra pinsamt när den totala produktionen från dessa tolv vandringshinder motsvarar två moderna vindkraftverk.

Småskaligt – ej reglerkraft
Enligt Älvräddarna och Borg, är reglering av elnätet är en viktig egenskap hos de 208 storskaliga vattenkraftverk vi har i Sverige idag. De 1700 minsta kraftverken används inte till detta – och därför är de inte lika viktiga för svensk elproduktion, framförallt inte om man jämför den lilla energimängden som produceras med den skada de orsakar med vandringshinder, totalt ändrade flödesmönster och minskad bottenfauna.
Klas Gustavsson är Tekniska verkens vice vd och svarar såhär när vi konfronterar honom med Älvräddarnas utspel.
– När det gäller Christer Borgs resonemang kring reglerbarhet så pågår inom EU framtagande av regelverk för hur reglerbarheten i elsystemet ska kunna ökas. Syftet är att möjliggöra en övergång från elproduktion med fossila bränslen till förnyelsebar elproduktion. Eftersom denna elproduktion är småskalig och väderberoende skapar den nya utmaningar för reglering av elsystemet. Här handlar det bl.a. om hur man kan styra ned konsumtion från t.ex. kylar och frysar i hemmen. I detta sammanhang har även den småskaliga en viktig roll för att möjliggöra ett elsystem med lägre klimatutsläpp. De första delarna i Eus nya regelverk kommer att presenteras till sommaren.
Borg menar dock att Tekniska verken och Gustavsson huserar i en gråzon i sitt resonemang.
– Klas Gustafsson glider på sanningen som alla andra i branschen. Först i deras utskick nämns att vattenkraften är ”reglerbar”, sedan pratar han om Tekniska Verkens småskaliga kraftverk i samma kontext, men ”glömmer” att säga att dessa små bastarder aldrig används att reglera med, avslutar Christer upprört.
Läs tidigare notiser om Tekniska verken och vattenkraften.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...