Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sjöräddningssällskapet har haft fullt upp denna sommar.
Räddningsuppdragen till sjöss har ökat dramatiskt

Det är inte bara intresset för fisket som har ökat lavinartat denna sommar – utan även båtlivet har fått sig ett rejält uppsving. Det har dock inneburit en kraftig ökning av antalet drunkningstillbud.

Sjöräddningssällskapet meddelar nämligen att det inneburit en ökning av uppdragen med över 50 procent denna säsong.
– Våra frivilliga sjöräddare har gjort en fantastisk insats under sommaren. Många har dem att tacka för väldigt mycket, säger Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet, i ett pressmeddelande.

Den allra största ökningen har ägt rum kring storstäderna. I Stockholms skärgård och Mälaren hade 13 räddningsstationer fram till 15 augusti tillsammans gjort 1 556 förebyggande utryckningar, vilket är en ökning med 69 procent jämfört med 2019. I Göteborgs skärgård hade två räddningsstationer fram tills dess gjort 407 förebyggande utryckningar– en ökning med hela 95 procent.
Enligt Sjöräddningssällskapets statistik är maskin/propellerhaveri den vanligaste orsaken vid så kallade förebyggande utryckningar. När det gäller räddningstjänst är den vanligaste orsaken larm om drunkningstillbud, följt av grundstötning och maskin/propellerhaveri.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta