Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rapport doldes

Förre miljöministern Andreas Carlgren (C) fick inte skrivelsen som redogjorde att Sverige är 150 år från att klara EU:s vattendirektiv. (Foto: Victor Brott)

”Om inte villkoren för vattenkraften skärps kommer det att ta Sverige 150 år att klara kraven i EU:s vattendirektiv.” Detta budskap stod att läsa i ett pm som var ämnat för dåvarande miljöminister Andreas Carlgren. Problemet var att han aldrig fick läsa den.
Det är webbsajten Riksdag och Departement som avslöjar en synnerligen märklig historia. En kritisk rapport från miljödepartementet om Sveriges oförmåga att klara EU:s vattendirektiv nådde aldrig fram till mottagaren. Tanken var att dåvarande miljöminister Andreas Carlgren skulle få information om hur domstolarna tolkar lagarna på ett sätt som försvårar för Sverige att lyckas uppnå EU:s krav enligt vattendirektivet. Med ett korrekt underlag kunde regeringens analys av rådande situation sett annorlunda ut. Den tolkningen gör Riksdag och Departement då man skriver:

”I stället för att lyfta de juridiska problem som myndigheter och miljörörelse samstämmigt pekar på, utlovar regeringen 5 miljoner kronor till ökad tillsyn av landets 2 000 kraftverk.”
Du kan läsa hela rapporten här.
Vill du läsa vad Fiskejournalen har skrivit om vattenkraft, klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta