Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rapport doldes

Förre miljöministern Andreas Carlgren (C) fick inte skrivelsen som redogjorde att Sverige är 150 år från att klara EU:s vattendirektiv. (Foto: Victor Brott)

”Om inte villkoren för vattenkraften skärps kommer det att ta Sverige 150 år att klara kraven i EU:s vattendirektiv.” Detta budskap stod att läsa i ett pm som var ämnat för dåvarande miljöminister Andreas Carlgren. Problemet var att han aldrig fick läsa den.
Det är webbsajten Riksdag och Departement som avslöjar en synnerligen märklig historia. En kritisk rapport från miljödepartementet om Sveriges oförmåga att klara EU:s vattendirektiv nådde aldrig fram till mottagaren. Tanken var att dåvarande miljöminister Andreas Carlgren skulle få information om hur domstolarna tolkar lagarna på ett sätt som försvårar för Sverige att lyckas uppnå EU:s krav enligt vattendirektivet. Med ett korrekt underlag kunde regeringens analys av rådande situation sett annorlunda ut. Den tolkningen gör Riksdag och Departement då man skriver:

”I stället för att lyfta de juridiska problem som myndigheter och miljörörelse samstämmigt pekar på, utlovar regeringen 5 miljoner kronor till ökad tillsyn av landets 2 000 kraftverk.”
Du kan läsa hela rapporten här.
Vill du läsa vad Fiskejournalen har skrivit om vattenkraft, klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta