Rapport: Gigantiskt fiskevårdsprojekt i Västerbotten

Nästan 900 mil rinnande vatten ska återställas, bland annat från flottningsepoken. (Foto: Länsstyrelsen Norrbotten)

Nästan 900 mil rinnande vatten ska återställas, bland annat från flottningsepoken. (Foto: Länsstyrelsen)

I Västerbottens län ligger man i framkant med vad som kan beskrivas progressiv fiskevård. Nu påbörjar man återställandet av nästan 900 mil flottledsrensade vattendrag som finns i länet. Här följer en rapport från Länsstyrelsen.
Sedan början på 2000-talet har flera små och stora vattendrag restaurerats från kust till fjäll. I Vindelälvsystemet har man genom EU-projektet VindelRiverLife återställt både huvudfåran samt biflöden till Vindelälven. Närmare kusten har de två större åarna Sävarån och Hörnån restaurerats från 2011 och beräknas vara återställda 2015 – 2017.

Ekologisk funktion
Många flottledsrensade sträckor har kanaliserats och rensats hårt och endast lämnat en kanal med jämnflytande och hårt vattenflöde. Restaureringen innebär att lägga tillbaka bortrensade stenar och block, öppna stängda sidogrenar och kurvor, lägga i död ved och anlägga lekområden. Det handlar även om att återskapa naturliga strukturer som forsnackar, grundområden, strandzoner, varierande strömmar och djuphålor som alla innehar viktiga funktioner för att fisk, insekter och växter ska trivas. Det är viktigt att arbetet görs fullt ut så att vattendragen verkligen återfår ursprunglig fåra. Konstgjorda och onaturliga strukturer undviks. Varje vattendrag återställs efter sin påverkan och sina förutsättningar.

Restaurera för alla flöden

De riktigt stora blocken som ibland kan vara flera meter stora är särskilt viktiga då de skapar viloplatser samtidigt som de bromsar upp kraftiga flöden under våren liksom de håller vattennivån uppe under lågflöden. Grunda partier utgör viktiga uppväxtområden för yngel.  Ett återkommande problem i flottledsrensade åar är bristen på lekgrus.
– När de stora blocken avlägsnades försvann snabbt allt mindre material med strömmen som det viktiga lekgruset. Detta grus försöker vi i största mån återföra upp i systemet, men om det inte räcker tillför vi naturgrus utifrån, säger Henrik Karlborg, arbetsledare på Länsstyrelsen.
Målet med en färdigställd forssträcka är att den ska se opåverkad ut för ett otränat öga, någonting som alltid har funnits där.

Förväntan och förvaltning

Resultatet av restaureringen kan komma både omgående och explosionsartat. Vissa arter som harr finner snabbt de nya reproduktionsområdena som blivit tillgängliga. Öringen och laxen kräver dock lite mer tålamod. Det gäller att inte stirra sig blind på yngelproduktion, utan att även se till återvändande fisk. Resultatet av restaureringen ligger i mångas händer. Fiskevårdsområden, sportfiskare och politiker måste alla samarbeta för att nå en lösning. En sund förvaltning av lax och havsöring i havet ligger till grund för en bra och gynnsam reproduktion, samtidigt måste den yngre fisken få växa till sig i ån utan att hamna på någons tallrik.
Henrik Karlborg, Robert Ström

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...