Rapport visar: Östersjön mår visst bra av musselodling

Mussla, sill eller sjöpung i bullen? Foto: Lena Tasse, SLU, Region Östergötland

Musselodling i Östersjön – är det bara slöseri med resurser eller en miljöförbättrande verksamhet? Slutsatserna har varit splittrade, men en rapport från SLU visar att det kan vara en riktigt bra åtgärd, även för fiskbestånden.

Odling av musslor är ett sätt att rena den övergödda Östersjön och återföra näring till matproduktionen på land. Tidigare rapporter har dömt ut just musselodlingar som ineffektiva. En rapport från Sveriges lantbruksuniversitet hävdar dock att musselodling kan vara en både viktig och kostnadseffektiv åtgärd i Östersjön. Bakgrunden till de nya rekommendationerna bottnar i ny teknik, som helt enkelt kan ge betydligt större skördar.

Försöksodlingar med ny teknik för små musslor i Stockholms skärgård och i S:t Annas skärgård har gett 3–4 gånger större skördar än de som uppnåtts i äldre studier. Dessutom visar de nya resultaten att produktionskostnaden, och därmed kostnaden för återvunnet fosfor och kväve, i enskilda odlingar närmar sig den i saltvatten, skriver SLU på sin hemsida.

– Projekten visar även något annat viktigt, nämligen att vi kan nå en betydande produktion ända upp till Norrtälje och i inre vikar nära fastlandet. Härigenom kan den välkända effekten av musselodling – att musslorna filtrerar bort partiklar, vilket i sin tur ger klarare vatten och ökat siktdjup – också komma innerskärgårdens lek- och yngelplatser för fisk tillgodo, säger Anders Kiessling som är professor på SLU.

Läs mer om slutsatserna på SLU:s hemsida.

Läs även om storspiggens påverkan på Östersjöns fiskbestånd:

Storspigg vinner mark – på andra fiskars bekostnad

Publicerad: 27 July 2019
Av: Anders Lundin