Rasmus Bäcklund fick 50 arter i Rapala Cup, det räckte till totalseger. Rasmus Bäcklund fick 50 arter i Rapala Cup, det räckte till totalseger.[/caption] " /> Rasmus vann Rapala Cup | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rasmus vann Rapala Cup
Rasmus Bäcklund fick 50 arter i Rapala Cup, det räckte till totalseger.

Rasmus Bäcklund fick 50 arter i Rapala Cup, det räckte till totalseger.

En segrare är korad i Rapala Cup. Det blev Rasmus Bäcklund från Olofstorp utanför Göteborg, som kammade hem förstapriset med hela 50 fångade arter.
– Otroligt kul att vinna, säger han när vi ringer.

Rasmus Bäcklund är 16 år gammal och bosatt i Olofstorp. I förra årets upplaga av Rapala Cup slutade han på en sjundeplats och nu kammade han alltså hem segern. Han passade dessutom på att slå rekord i antal arter, 50 olika fiskarter på tre tävlingsmånader kan få vilken inbiten sportfiskare som helt avundsjuk.
– Jag siktade faktiskt på 50 arter, berättar han och avslöjar att han kände lukten av seger vid 45 anmälda fiskarter.
– Vid den tidpunkten hade jag hade ett antal ”säkra” arter kvar.
Svåraste arten av de 50 var grässnultra, som han fick jobba en hel del för att fånga.
Nyckeln till framgång enligt Rasmus är att lägga tid på att rekognosera.
– Åtminstone när man kommer till de mer svåra arterna.
Han fick även en hel del bra tips och råd från fiskekompisar, när det gäller artbestämningar och heta fiskeplatser.
– Sedan var det bara att gneta på och fiska tre-fyra dagar i veckan.
Fiskejournalen lyfter på fiskekepsen och säger grattis och tack till Rasmus Bäcklund och alla andra deltagare i årets Rapala Cup.
Här hittar ni den slutställningen i Rapala Cup.
Tävlingen arrangeras av Normark, Rapala och Fiskejournalen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta