I onsdags skrev vi om att Sportfiskarna har godkänt en nytt svenskt rekord på den udda arten blå gaffelmakrill.
Dock råkade vi visa fel art på bilden som hörde till notisen.
Det vimlar inte av gaffelmakrillar i Fiskejournalens bildarkiv, så när vi sökte på nätet efter Trachinotus ovatus, tog vi den första bästa bild som var fri att publicera som vi hittade. Det visade sig dock inte vara en gaffellmakrill. En kunnig läsare hörde av sig och berättade att fisken på bilden var en Trachinotus falcatus, det vill säga en permit.
Denna gången hoppas vi att vi har hittat rätt fisk!
Fortsätter det milda vädret som det gjort hittills i år, så lär vi snart få fler gaffelmakrillar till våra kuster och därmed fler bilder till vårt fotoarkiv.
Nyheter


Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.
Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.
Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.
Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se