Annons
Red skin disease blir riksdagsfråga | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Robert Westin
Om du hittar en sjuk lax eller en sjuk öring så skall den rapporteras till SVA.
Red skin disease blir riksdagsfråga


Under senare år har det kommit rapporter från olika delar av Europa om att vildlax som fångats haft svampinfektion orsakade av en sjukdom som getts namnet red skin disease. Sedan en tid tillbaka har sjukdomen även observerats i flertalet svenska älvar.

Dom svenska vattendrag där sjukdomen har stötts på är bland annat Byske älv, Vindelälven och Skellefteåälven.

Tidningen Bohusläningen rapporterade den 6 juli om döda laxar i Örekilsälven och om döda laxar i vattendrag i Norge, nära den svenska gränsen.

– Det är jätteviktigt att denna sjukdom har uppmärksammats på regeringsnivå. Vi inom förvaltningsorganisationerna har efterlyst mera kunskap om red skin disease under en längre tid, säger Thomas Johansson, Generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen, till Fiskejournalen.

Idag vet vi väldigt lite om sjukdomen. Ingen vet vad det är egentligen är, sjukdomen är ett mysterium.

Detta har fått riksdagsledamoten Johan Hultberg, Moderaterna, att agera. Han har ställt frågan till Statsrådet Jennie Nilsson om hon kommer att ta några initiativ till att stärka Sveriges arbete i frågan om sjuka laxar.

– Rapporterna om laxdöden i Örekilsälven och på andra ställen runt om i Europa på grund av den mystiska sjukdomen red skin disease är mycket bekymmersamma. Jag tycker att det är viktigt att Sverige intensifierar arbetet för att finna svar på vad som orsakar sjukdomen och vad som kan göras för att minska laxdöden. Och vi gör bäst i att kroka arm med andra länder och då inte minst med Norge som vi delar många vattendrag med, säger Johan Hultberg, Moderaterna.

Rapportera sjuk fisk

Om du hittar en sjuk lax eller en öring så är det viktigt att den rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). SVA sammanställer rapporterna och på det sättet så kan dom få en bild över hur sjukdomsläget ser ut i olika älvar och vattendrag. Ju utförligare information som SVA får in, desto bättre kan dom utvärdera varför vild fisk blir sjuk och dör av sjukdom.

Här rapporterar du sjuk fisk.

Relaterad nyhet från din region
42 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Äntligen fick Petter Eriksson hålla i drömgösen över 10 kilo. Foto: Privat
Petters perfekta dag – fick dubbla drömgösar

Det rapporteras in flera storfiskar nu, trots att säsongen är inne i elfte timmen. Någon som hade bestämt sig för att köra ända in i kaklet var Petter Eriksson, och denna vecka kom äntligen utdelningen.

Storgös nummer 2.

Petter har jagat drömgösen under många år, och när det äntligen lossnade så blev det rena rama ketchupeffekten, alltså att allt kom på en och samma gång.
Så här berättar han om ett synnerligen lyckat fiskafänge:
– Jag fick faktiskt två drömgösar och personligt rekord två gånger på samma dag. Helt galet. Först en fisk på 9 830 gram och 94 centimeter. Jag var överlycklig med det, men det stannade inte där, konstaterar Petter.

För göskarriärens crescendo väntade bara runt hörnet – nämligen en fisk på hela 10 250 gram och 95 centimeter. Snacka om jackpot.

– Efter att ha lagt så många timmar, många mil och dåliga pass, så känns det fantastiskt att äntligen få landa målfisken som varit drivkraften i många år, rapporterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en tidig julklapp, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta