Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Robert Westin
Om du hittar en sjuk lax eller en sjuk öring så skall den rapporteras till SVA.
Red skin disease blir riksdagsfråga


Under senare år har det kommit rapporter från olika delar av Europa om att vildlax som fångats haft svampinfektion orsakade av en sjukdom som getts namnet red skin disease. Sedan en tid tillbaka har sjukdomen även observerats i flertalet svenska älvar.

Dom svenska vattendrag där sjukdomen har stötts på är bland annat Byske älv, Vindelälven och Skellefteåälven.

Tidningen Bohusläningen rapporterade den 6 juli om döda laxar i Örekilsälven och om döda laxar i vattendrag i Norge, nära den svenska gränsen.

– Det är jätteviktigt att denna sjukdom har uppmärksammats på regeringsnivå. Vi inom förvaltningsorganisationerna har efterlyst mera kunskap om red skin disease under en längre tid, säger Thomas Johansson, Generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen, till Fiskejournalen.

Idag vet vi väldigt lite om sjukdomen. Ingen vet vad det är egentligen är, sjukdomen är ett mysterium.

Detta har fått riksdagsledamoten Johan Hultberg, Moderaterna, att agera. Han har ställt frågan till Statsrådet Jennie Nilsson om hon kommer att ta några initiativ till att stärka Sveriges arbete i frågan om sjuka laxar.

– Rapporterna om laxdöden i Örekilsälven och på andra ställen runt om i Europa på grund av den mystiska sjukdomen red skin disease är mycket bekymmersamma. Jag tycker att det är viktigt att Sverige intensifierar arbetet för att finna svar på vad som orsakar sjukdomen och vad som kan göras för att minska laxdöden. Och vi gör bäst i att kroka arm med andra länder och då inte minst med Norge som vi delar många vattendrag med, säger Johan Hultberg, Moderaterna.

Rapportera sjuk fisk

Om du hittar en sjuk lax eller en öring så är det viktigt att den rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). SVA sammanställer rapporterna och på det sättet så kan dom få en bild över hur sjukdomsläget ser ut i olika älvar och vattendrag. Ju utförligare information som SVA får in, desto bättre kan dom utvärdera varför vild fisk blir sjuk och dör av sjukdom.

Här rapporterar du sjuk fisk.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta