Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Allt fler fiskar – med den naturliga följden att fler köper fiskeprylar. Foto: Anders Lundin
Högsäsong i butikerna – så mycket säljs det

Efter en relativt trög start på året så upplever svenska fiskebutiker ett högtryck. Normalt sett brukat juli vara toppmånaden för försäljning, men redan nu är köpintresset för fiskeprylar väldigt stort.

Fiskejournalen berättade nyligen att försäljningen av fiskekort har ökat lavinartat under de senaste månaderna. En förklaring tros vara följderna av Covid-19, samt att det finns ett stort uppdämt behov bland pimpelfiskare som inte fick chansen att utöva sin hobby under den milda vintern. Prognosen var att även försäljningen av fiskeutrustning skulle öka, och nu kan det konstateras i faktiska siffror.

Enligt statistik från Prisjakt så har försäljningen ökat med 46 procent.

– Faktum är intresset för att köpa fiskeprylar i maj till och med har varit högre än under populära fiskeperioden i juli. Det verkar också som att prylarna används, då andra aktörer rapporterat om ovanligt hög försäljning av fiskekort under den här perioden, säger Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker hos Prisjakt.

Här nedan är köpintresset för fiskeprylar jämfört med samma period förra året:

Mars: 24,4 procent lägre köpintresse.

April: 7,5 procent högre köpintresse.

Maj: 46,1 procent högre köpintresse.

Enligt Prisjakt så är fiskerullar de mest intressanta objekten.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta