Annons
Högsäsong i butikerna – så mycket säljs det | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Allt fler fiskar – med den naturliga följden att fler köper fiskeprylar. Foto: Anders Lundin
Högsäsong i butikerna – så mycket säljs det

Efter en relativt trög start på året så upplever svenska fiskebutiker ett högtryck. Normalt sett brukat juli vara toppmånaden för försäljning, men redan nu är köpintresset för fiskeprylar väldigt stort.

Fiskejournalen berättade nyligen att försäljningen av fiskekort har ökat lavinartat under de senaste månaderna. En förklaring tros vara följderna av Covid-19, samt att det finns ett stort uppdämt behov bland pimpelfiskare som inte fick chansen att utöva sin hobby under den milda vintern. Prognosen var att även försäljningen av fiskeutrustning skulle öka, och nu kan det konstateras i faktiska siffror.

Enligt statistik från Prisjakt så har försäljningen ökat med 46 procent.

– Faktum är intresset för att köpa fiskeprylar i maj till och med har varit högre än under populära fiskeperioden i juli. Det verkar också som att prylarna används, då andra aktörer rapporterat om ovanligt hög försäljning av fiskekort under den här perioden, säger Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker hos Prisjakt.

Här nedan är köpintresset för fiskeprylar jämfört med samma period förra året:

Mars: 24,4 procent lägre köpintresse.

April: 7,5 procent högre köpintresse.

Maj: 46,1 procent högre köpintresse.

Enligt Prisjakt så är fiskerullar de mest intressanta objekten.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
PO Johannesson med sin drömöring, som han fick strax efter havsabborren. Foto: Stefan Svensson
PO fick oväntat silver och guld på Västkusten

Vi på Fiskejournalen är svaga för bonusfiskar, alltså oväntade fångster som kan bli minnen för livet. Vår medarbetare PO Johannesson kan nu själv rapportera om ett synnerligen oväntat men lyckat fiske från Västkusten.

Oväntat silver! Foto Stefan Svensson

Så här berättar PO Johannesson om en minnesvärd fisketur, under en av havsöringsfiskets sista dagar på västkusten.
– Jag blev medlockad av fiskebroder Jimmy Svensson på ett fiske jag sällan kör – havsöring, och jag ångrar mig inte. Först en stor fisk som small på det snabbfiskade draget och sedan borrade djupt. Med min begränsade erfarenhet av västkustens öringar trodde jag det var en havsöring – tills något blankt närmade sig land. Id – var först den sekundsnabba tanken? På västkusten …
Sedan såg PO att den hade en spetsig ryggfena, och då förstod han att det var en havsabborre – den första i hans liv. Vikten uppskattade han till cirka 2 kilo.

STENHÅRT HUGG
En knapp halvtimma senare var det dags för nästa iögonfallande fångst.

– Jag får en ”sälvåg” bakom betet följt av ett stenhårt hugg, som jag bommar lika snabbt. Bakom mig hör jag Jimmys kusin Stefan som var med och guidade oss: ”Jäklar vilken öring”.
Nytt kast två meter bortom den tappade fisken, ett stenhårt hugg i samma sekund som draget landar. Sedan en fight med en storprofilad fisk där jag vrålar rakt ut ”vad är det – en pigghaj?”
Sedan såg PO tydligt den spolformade kroppen komma närmare land och insåg att det var en drömöring.
– Kalabalik och en sprängd håv senare, en öring på 70 centimeter, uppskattad vikt cirka 3,5 kilo. En magisk dubbel, konstaterar en nöjd PO Johannesson.

Tack för storyn säger vi på redaktionen, och uppmuntrar även er andra att rapportera in bonusfångster som tåls att berättas om.

Du kanske även gillar detta