Trenden håller i sig – intresset för abborrfiske går spikrakt uppåt! Det står redan nu klart att det blir ett nytt deltagarrekord i den riksomfattande tävlingen Höstborren/TheBig5. " /> Redan nytt rekord för Höstborren – över 200 lag! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Abborren – den mest fiskade fisken i Sverige – finns i Stockholms farvatten. Foto: Linnea Lönn.
Redan nytt rekord för Höstborren – över 200 lag!

Trenden håller i sig – intresset för abborrfiske går spikrakt uppåt! Det står redan nu klart att det blir ett nytt deltagarrekord i den riksomfattande tävlingen Höstborren/TheBig5.

Visserligen så kommer tävlingen inte att nå den nyligen avgjorda Sommargäddans notering på hela 504 lag, men arrangörerna konstaterar att det blir en rejäl rekordhöjning från fjolårets 179 team. På onsdagen hade 206 lag anmält sig, och därmed är det bäddat för ännu mer prestige i den kommande finalen.

Tävlingsledaren Daniel Lövstedt jublar över deltagarsiffran, och vi undrar förstås varför intresset för både abborre och tävlingsfiske verkar öka.

– Jag tror tävlingsintresset har funnit där hela tiden, det har alltid varit kul i min värld att utmana sina polare i både det ena och det andra. Med THEBIG5-konceptet blir det enkelt att utmana sina polare och mäta sig mot hela landet vilket blir en extra morot vid varje fiskepass. Varje håvning får extra betydelse och varje hugg är viktigare än någonsin, resonerar Daniel Lövstedt.

Teamen får själv välja sitt vatten i grundomgången, som äger rum mellan 28 september–31 oktober. Lagen är uppdelade i fem geografiska zoner, och alla gruppsegrare vinner en plats i finalen som avgörs i Västerviks skärgård 16–17 november. Mer info hittar du här!

Missa inte Fiskejournalens artiklar om fiskfusket:

Riksdagsledamot om fusket: ”Stoppa industrifisket nu”

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta