Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Reduceringsfiske gav pris

Att fiska bort stora mängder vitfisk är en metod som används alltmera för att återställa balansen i övergödda sjöar. Nu har metodens upphovsman belönats med Stockholm water prize.
När sjöar drabbats av total obalans i det ekologiska systemet återstår oftast ingen annan möjlighet än kraftfullt reduceringsfiske. Metoden har framgångsrikt använts i de skånska sjöarna Ringsjön och Finjasjön. Med trålare och not har man tagit bort stora mängder mört och braxen från sjön. Därmed har sjöns djurplankton kunnat återhämta sig och börjat beta av de växtplankton som förvandlat sjöarna till en övergödd, gröngrumlig sörja.
Den amerikanske forskaren Stephen R Carpenter har särskilt studerat den så kallade trofiska kaskaden i insjöar. Fenomenet uppkommer när en art i ekosystemet (i fallet ovan djurplankton) påverkas så kraftigt att effekten fortplantar sig både uppnåt och nedåt i näringskedjan. Ett botemedel är att se till att plocka bort de fiskar som äter djurplankton. Det kan ske antingen genom att plantera in och gynna de stora rovfiskarna, eller genom reduceringsfiske.
Svenne Andersson

Gösvattnet Finjasjön har blivit i bättre skick sedan man fiskat bort mängder av mört och braxen. (Foto: Svenne Andersson)

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta