Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Regeringen anmäld för havsmiljöbrott

Miljöorganisationen Greenpeace anmälde på torsdagen den svenska regeringen till EU för brott mot art- och habitatdirektivet.
”Regeringen har i åratal försummat nödvändiga fiskeregleringar i marina områden som omfattas av EU:s områdesskydd Natura 2000. Om Sverige inte åtgärdar bristerna riskerar ovärderliga naturvärden utplånas och EU-kommissionen kan dra Sverige inför EU-domstolen.”
Så skriver  Greenpeace i sitt pressmeddelande i dag. Greenpeace menar att trots att vi nu vet att (storskaligt) fiske är  det allvarligaste hotet mot våra hav tillåts det i områden som vi har skyldighet enligt lag att skydda. Två exempel på där detta sker är utsjöbankarna Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt.
För mer info klicka HÄR
Anders Nicander

Den svenska regeringen har anmälts till EU för havsmiljöbrott. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta