Regeringen avslår ansökan om gruvsanering

Blaikengruvan: Ett av Västerbottens största miljöproblem. I den angränsande sjön Storjuktan har det uppmätts så höga zinkhalter att de anses toxiska. Kostnaderna för sanering faller på skattebetalarna eftersom gruvföretaget gått i konkurs. Foto: Tatsiana Karlsson

Den nedlagda Blaikengruvan läcker zink i stora mängder och Länsstyrelsen ansökte nyligen om pengar till sanering. Regeringen avslår ansökan och besvikelsen i området är stor.

Sedan gruvan gick i konkurs 2007 har den orsakat omfattande och kostsamma miljöproblem. Lakvatten renas för 10 miljoner kronor per år och en undersökning visar ett årligt zinkläckage på omkring 20 ton, vilket är 40 gånger mer än vad som tilläts när gruvan var i drift. Umeå universitet upptäckte redan 2015 skyhöga zinkhalter i den angränsande sjön Storjuktan, där nivåerna ansågs toxiska för bland annat sjöns fiskar. Länsstyrelsen uppfattar situationen som akut och ansökte därför om ett saneringsbidrag på 335 miljoner kronor. Att regeringen nu avslår ansökan gör Landshövding Magdalena Andersson bekymrad.

”Det finns ett akut behov av att åtgärda området”

– Vi är besvikna över beslutet. Det finns ett akut behov av att åtgärda området. Det har vi motiverat väldigt väl för regeringen. Det handlar om Sveriges trovärdighet som gruvnation. För det mesta sköter gruvbolagen sina åtaganden, men det gäller också att vi klarar av att hantera situationer som denna, när det inte finns pengar kvar till saneringen, säger hon.

Miljöminister Karolina Skog förklarar beslutet med att fjolårets budgeterade medel inte kan användas 2017, och hänvisar till Naturvårdsverket.
– Naturvårdsverket ser Blaiken som ett nationellt prioriterat åtgärdsobjekt, och det finns med i den långsiktiga nationella åtgärdsplaneringen.

Läs mer och se inslag från SVT här.

Hans Hällman

Publicerad: 22 February 2017
Av: Hans Hällman