" /> Regeringen sviker havsmiljön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Regeringen sviker havsmiljön

”Vad regeringen säger och vad regeringen gör är två helt olika saker när det gäller havsmiljön”, skriver Greenpeace i en debattartikel. I artikeln konstaterar Greenpeace att Sverige sviker löftet att skydda vår unika havsmiljö.
I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver Jan Isaksson och Therese Jacobsson att den svenska regeringen ser till att uppfylla de löften man gjort när det gäller havsmiljön.
– Skyddet av Sveriges unika havsområden är så dåligt att Sverige till och med bryter mot EU-lagstiftning, säger Jan Isaksson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.
Vad Isaksson syftar på är bland annat det bristande skyddet av Fladen och Lilla Middelgrund. Dessa två utsjöbankar ingår i EU:s nätverk av skyddade naturområden, så kallade Natura 2000. Men trots detta förekommer de bottentrålning, som är en extremt destruktiv fiskemetod.
Greenpeace pekar också på andra försyndelser som övergödande fiskodlingar, grustäkt och tippning av giftiga muddermassor i skyddsområden.

I debattartikeln konstateras också att länsstyrelserna inte får de resurser och verktyg som behövs för att skydda områden till havs. 12 av 14 länsstyrelser uppger att de har ytterst knapphändig kunskap om vad som finns i deras havsområden.
Du kan läsa hela debattartikeln HÄR.
Svenne Andersson

Regeringen har lovat att skydda Fladen och Lilla Middelgrund, ändå fortgår bottentrålningen. Bilden är från när Greenpeace dumpade stenblock för att stoppa trålarna. (Foto: Greenpeace)

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta