Regeringen vill stoppa mikroplaster

Plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter kallas mikroplaster. Ju mindre plastpartiklarna är, desto större är risken att de upptas i djurs vävnader. Här syns ett abborryngel med plastkulor i magen. Foto: Oona Lönnstedt

Miljöminister Karolina Skog är på väg att införa ett nationellt förbud mot mikroplaster som ska börja gälla i juli nästa år. Förbudet gäller försäljning av mikroplast i kosmetiska produkter. Branschen är kritisk och tycker att utfasning borde ske på frivillig basis.

Plast i haven är ett allt mer omfattande miljöproblem. Nedbrytningen i naturen går långsamt och skräpet ackumuleras i skrämmande takt. Miljöminister Karolina Skog är på väg att förbjuda plastkulor i kosmetiska produkter för att minska ytterligare tillförsel.
– Det är jättesvårt i dag att förstå som konsument vilka produkter som innehåller plast. Man får gå en kortare kemiutbildning för att klara ut det. Det är inte relevant och därför tycker jag att det viktigaste är att vi som myndighet och stat tar ett ansvar och ser till att de här produkterna kommer bort från butikernas hyllor, säger hon i en intervju med P4 Kristianstad.

Branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen är kritisk och vill inte ha ett svenskt förbud.
– Mikroplast i kosmetik, där finns det inte belagt att just det skulle vara ett specifikt problem. Det är ju också det som man måste visa om man inför ett nationellt förbud att just det här bidraget innebär en belastning som vi måste ta itu med. På europeisk basis har vi enats om att vi ska rekommendera att fasa ut mikroplast, säger Peter Jansson, som är sakkunnig på Kosmetik- och hygienföretagen.

Regeringen förordar dock en hårdare linje än frivillig utfasning och ser initiativet som ett första steg mot minskade utsläpp.
– Om man tittar på alla mikroplaster så är det en väldigt liten andel som kommer från kosmetika. Men det är ändå stora mängder. Många ton som går ut i exempelvis Östersjön. Sedan är det också så att det går att byta ut. Och det här ska vi se som ett första steg. Vi måste självklart få bort alla källorna, säger Karolina Skog.

Läs mer och lyssna på SR:s inslag här.

Hans Hällman

Publicerad: 07 March 2017
Av: Hans Hällman