Kommuner och vattenråd som i dag arbetar aktivt med våtmarker får svårt att genomdriva sina projekt. Kunskaper och engagemang går förlorade. Samtidigt försvåras Sveriges åtaganden för att rädda Östersjön. (Foto: Morgan Fihn) Kommuner och vattenråd som i dag arbetar aktivt med våtmarker får svårt att genomdriva sina projekt. Kunskaper och engagemang går förlorade. Samtidigt försvåras Sveriges åtaganden för att rädda Östersjön. (Foto: Morgan Fihn)[/caption] " /> "Regeringens miljösvek hotar Östersjön" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Regeringens miljösvek hotar Östersjön”
Kommuner och vattenråd som i dag arbetar aktivt med våtmarker får svårt att genomdriva sina projekt. Kunskaper och engagemang går förlorade. Samtidigt försvåras Sveriges åtaganden för att rädda Östersjön. (Foto: Morgan Fihn)

Kommuner och vattenråd som i dag arbetar aktivt med våtmarker får svårt att genomdriva sina projekt. Kunskaper och engagemang går förlorade. Samtidigt försvåras Sveriges åtaganden för att rädda Östersjön. (Foto: Morgan Fihn)

Enligt en debattartikel i GP har regeringen i tysthet beslutat skära ner landsbygdsprogrammet med över en miljard kronor nästa år. Detta kommer att slå hårt, bland annat mot minskning av övergödning restaurering av våtmarker.
Det är bland annat Naturskyddsföreningen och WWF som uttrycker sin oro över regeringens minskade miljöanslag i en debattartikel i GP.
Man skriver bland annat: ”Landsbygdsprogrammet ska bantas med cirka 370 miljoner kronor om året fram till år 2020. Nu visar beräkningar från tidningen Land Lantbruk att Landsbygdsprogrammet skärs ned med totalt 1,3 miljarder kronor redan år 2014.”
Att minska utsläppen av kväve och fosfor, som bidrar till övergödningen av Östersjön, lär enligt debattörerna bli lidande av de minskade anslagen.
Läs hela debattartikeln här.
Morgan Fihn

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta