[/caption] " /> "Regeringens vattenpolitik ett sänke" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Regeringens vattenpolitik ett sänke”

– Regeringens satsning på Östersjön får härmed ses som avslutad, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen. (Foto: Morgan Fihn)

Regeringens budget från i höstas innehöll en nedskärning på arbetet med att skydda hav och vatten med 235 miljoner kronor, motsvarande en tredjedel av anslaget. Tidigare denna vecka kunde SVT:s Rapport redogöra för konsekvenserna. Naturskyddsföreningen konstaterar att regeringen nu avslutat sin satsning på havsmiljön.
– Det här är den värsta nedskärningen på havs- och vattenarbetet som jag varit med om. Nu går regeringens besparing från siffror till verklighet. Och därmed drabbas vanliga människor som vill göra en insats för att rädda våra vatten, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.
I underlag till hur nedskärningen ska fördelas av Havs- och vattenmyndigheten så kan man se att det framför allt är bidrag till lokala vattenprojekt landet runt som drabbas, så kallade LOVA-projekt. Även kalkning av sura sjöar och arbetet med fiskevård och hotade fiskarter som ål och lax kommer att dras ned på. I sammanfattning konstaterar myndigheterna ” Effekten blir en sämre vattenkvalitet och ett sämre fiske för både yrkesfisket och det omfattande sportfiske i landet. Hotstatusen för flera fiskarter såsom ål och lax riskerar att öka.”

– Allt det här gör att vi kommer att få mycket svårt att nå riksdagens egna miljömål och det vi har blivit ålagda av EU för att få rena hav. Regeringens satsning på Östersjön får härmed ses som avslutad, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.
Läs fler notiser om havsmiljö.

Hela inslaget i SVT:s rapport:
http://www.svt.se/nyheter/sverige/stopp-for-miljoprojekt-i-havet

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta