”Regeringens vattenpolitik ett sänke”

– Regeringens satsning på Östersjön får härmed ses som avslutad, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen. (Foto: Morgan Fihn)

Regeringens budget från i höstas innehöll en nedskärning på arbetet med att skydda hav och vatten med 235 miljoner kronor, motsvarande en tredjedel av anslaget. Tidigare denna vecka kunde SVT:s Rapport redogöra för konsekvenserna. Naturskyddsföreningen konstaterar att regeringen nu avslutat sin satsning på havsmiljön.
– Det här är den värsta nedskärningen på havs- och vattenarbetet som jag varit med om. Nu går regeringens besparing från siffror till verklighet. Och därmed drabbas vanliga människor som vill göra en insats för att rädda våra vatten, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.
I underlag till hur nedskärningen ska fördelas av Havs- och vattenmyndigheten så kan man se att det framför allt är bidrag till lokala vattenprojekt landet runt som drabbas, så kallade LOVA-projekt. Även kalkning av sura sjöar och arbetet med fiskevård och hotade fiskarter som ål och lax kommer att dras ned på. I sammanfattning konstaterar myndigheterna ” Effekten blir en sämre vattenkvalitet och ett sämre fiske för både yrkesfisket och det omfattande sportfiske i landet. Hotstatusen för flera fiskarter såsom ål och lax riskerar att öka.”
– Allt det här gör att vi kommer att få mycket svårt att nå riksdagens egna miljömål och det vi har blivit ålagda av EU för att få rena hav. Regeringens satsning på Östersjön får härmed ses som avslutad, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.
Läs fler notiser om havsmiljö.

Hela inslaget i SVT:s rapport:
http://www.svt.se/nyheter/sverige/stopp-for-miljoprojekt-i-havet

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...