Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Reinfeldt-nej till utbyggnad

Man ska inte kunna bygga ut mer vattenkraft, fastslog statsminister Fredrik Reinfeldt vid en frågestund i riksdagen. I stället angav han en satsning på mera vindkraft.
Det var vid en frågestund i riksdagen som Sven-Erik Österberg (S) hade ställt en fråga om energipolitiken. Frågan handlade inte om vattenkraft, men trots detta avslutade Reinfeldt sitt anförande med:
– Låt mig dock påpeka för denna kammare att det här har fattats mycket långtgående beslut för att säkerställa att man till exempel inte ska kunna bygga ut vattenkraften i Sverige, vilket också är ett sätt att visa att alla former av energiproduktion leder till olika typer av folkliga diskussioner och miljöpåverkan. Vi växlar in mer av det förnybara, framför allt vindkraft.
Från älvräddarhåll uppskattar man naturligtvis den tydliga markeringen:

– Vi hoppas nu att våra miljödomstolar tar till sig detta klarspråk inför de alltmer ökande ansökningarna om ny, småskalig vattenkraft, säger Älvräddarnas ordförande Christer Borg.
Svenne Anderssson

Låt öringarna få hoppa i outbyggda vattendrag. Statsminister Reinfeldt markerade i riksdagen att vattenkraften i Sverige är färdigutbyggd. (Foto: Martin Falklind)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta