[/caption] " /> Reklamfilm från Vattenfall anmäls | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Reklamfilm från Vattenfall anmäls

Fiskejournalen har hjälpt Vattenfall med en lite mer sanningsenlig reklamfilm.

Älvräddarnas samorganisation har anmält Vattenfalls senaste reklamkampanj för vilseledande marknadsföring hos Konsumentverket. Både i reklamfilmen och i webbannonserna syns vattenfallet Tännforsen som är skyddad mot vattenkraftsutbyggnad under miljöbalken.
John Schütte, styrelseledamot i Älvräddarna förklarar.
– Vattenfall försöker ge konsumenten en felaktig och romantiserad bild av vattenkraft. I verkligheten betyder vattenkraft inte fritt forsande fall utan istället betongväggar, torra vattenfåror, ökenlandskap, förstörda möjligheter till sportfisketurism, utrotningshotade arter, och förstört fiske.
Älvräddarna menar att vattenkraftens koldioxidneutralitet måste vägas mot de stora konsekvenserna för den biologiska mångfalden i våra vattendrag och indirekt i våra hav. Den befintliga vattenkraften skulle kunna miljöanpassas med jämnare vattenflöden och fiskpassager. Men kraftindustrin lägger istället pengarna på reklamkampanjer som ska få folk att tro att vattenkraften är ren, fin och miljövänlig.

Vilseledande symbol?
Är det okej att kraftbolagen använder våra få outbyggda forsar för att
göra reklam för elproduktion?
Läs fler notiser om vattenkraft.
httpv://www.youtube.com/watch?v=zegVRl6FMBk&feature=youtu.be

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta