Fisketuristerna strömmar till Mörrums Kronolaxfiske och trots Coronapandemin är sportfisket i Mörrum på väg mot rekordår gällande antal sålda fiskekort. Om det goda fisket fortsätter så kan det även bli ett rekordår i antal landade blanklaxar." /> Rekordår på gång för Mörrums Kronolaxfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Robert Westin
Micke Andersson med den första blanklaxen för säsongen på 10,2 kg. Foto: Bengt Nyberg
Rekordår på gång för Mörrums Kronolaxfiske

Fisketuristerna strömmar till Mörrums Kronolaxfiske och trots Coronapandemin är sportfisket i Mörrum på väg mot rekordår gällande antal sålda fiskekort. Om det goda fisket fortsätter så kan det även bli ett rekordår i antal landade blanklaxar.

Mörrumsån är en av Sveriges mest kända laxfiskeplatser. Sportfiskare från bland annat Sverige, Danmark och Tyskland har under många år rest till Mörrum. Dom kommer med drömmen om att få landa en lax. Men resmönstret har ändrats, nu är det fler svenskar som letar sig till åns strand.

– Det har inte varit så här bra sedan 2013, säger Ida-Maria Rigoll, platschef på Mörrums Kronolaxfiske, till Fiskejournalen.

Efter en trevande start av säsongen så har fisket i Mörrumsån fullkomligt exploderat. Det som satte fart på sportfisket var Micke Anderssons blanklax som vägde 10,2 kg. Detta var säsongens första spöfångade blanklax.

– Fisket är väldigt bra i år och fortsätter detta lär vi slå rekord i antalet landade blanklaxar. En annan mycket glädjande trend är att vi har sålt mycket fler ungdomskort än tidigare år, avslutar Ida-Maria Rigoll.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta