Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Peter Woksepp med en 52-centimetersfisk från Höstborrens kvalomgång. Foto: Privat
Rekordlängd i Höstborren – se sanslösa resultatet!

Är det abborrarna som blir längre – eller är det fiskarna som blir skickligare på att nosa rätt på de stora? Hur som helst så konstaterar vi att det sattes ett imponerande rekord i Höstborrens kvalomgång.

Oskar Wilnersson med sin abborre på 52 centimeter.

Efter en intensiv höst där 372 lag gjorde upp om finalplatserna så har nu agnarna skiljts från vetet, och det står nu klart vilka som gör upp om mästarbucklan under finalhelgen 14–15 november.
– Det har varit spänning in i det sista! Sista dagen för rapportering levererade många fina fiskar som rörde om i resultatlistan. Kul att se att fisket efter våra randiga riddare är på topp, konstaterar Höstborrens tävlingsledare Daniel Lövstedt.

Han imponeras också av resultatet i kvalomgången, där det sattes längdrekord med råge. Vinnarna BiteOfBleak Blå samlade nämligen ihop hela 257 centimeter med sina fem längsta abborrar, vilket alltså är över 51 centimeter per fisk i genomsnitt. I jämförelse så var toppresultatet 2018 251 centimeter och 2019 250 centimeter.
I BiteOfBleak Blå ingår Peter Woksepp, Oskar Wilnersson och Pelle Seth. Stort grattis till er, säger vi på Fiskejournalen. Här hittar du alla resultat från kvalomgången och information inför finalen.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta