Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Rekordlax i Lagan

En av de största laxar som någonsin fångats i Lagan, 15,13 kilo, landades i lördags på Gröningen. Lycklig fångstman var Jörg Neuman från Tyskland.
Historien blir inte sämre av att det var första gången som Jörg Neuman fiskade lax över huvud taget. Hans fiskekompisar berättar att Jörg var morgontött och inte särskilt inspirerad när det var dags för lördagens fiske. Regnet öste ner och det var väl inte precis vad de tillresta tyskarna drömt om.
Men mycket vatten i åarna lockar laxen att stiga och frampå förmiddagen fick Jörg ett kanonhugg på sin svart/röda tubfluga. Efter 15 minuters kamp och med assistans av lokala fiskare lyckades Jörg få laxen på land. En välformad hanlax i god kondition. Det är för övrigt inte den enda storlaxen som fångats i Lagan den senaste tiden. Fyra laxar över tiokilosgränsen har vägts inte. Detta berättar Hallandsposten, som också har bild på fisk och fångstman.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta