Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Rekordlax i Örekilsälven

En bjässe på 17,4 kilo pressade upp rekordet för spöfångad lax i Örekilsälven. Den lycklige fångstmannen heter Per Svensson och bor i Skara, berättar Bohuslänningen.
Det var i går morse som Per lade ut flugan på sträckan som kallas Laxnacken. Hugget var tungt och kampen mycket hård. Per fick följa laxen när den drog iväg och det blev en dramatisk klättring bland träd och stenar. Pappa Leif, som var med vid fisket, försökte hjälpa till med landningen. Först vid tredje försöket fick han lyft upp laxhannen på strandbrinken där han lade sig på fisken.
Laxen vägdes till 17,4 kilo och överträffade därmed det gamla sportfiskerekordet på 17,2 kilo som var från 1987 och innehades av Stefan Rönnberg.
Laxen kommer att lämnas till en konservator för att bli ett fint minne att hänga på väggen.
Bild på den stora laxen finns på den här länken.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta