Många svenskar åker till Nordnorge för att jaga stortorsk och hälleflundra. Men det finns annat ädelt att hämta nere på havets botten – som exempelvis guldlax. Endre Hopland har nyss satt norskt rekord för andra gången. " /> Rekordman berättar om guldkantat kustfiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Endre Hopland har satt norskt rekord för andra gången med denna guldlax. Foto: Privat
Rekordman berättar om guldkantat kustfiske

Många svenskar åker till Nordnorge för att jaga stortorsk och hälleflundra. Men det finns annat ädelt att hämta nere på havets botten – som exempelvis guldlax. Endre Hopland har nyss satt norskt rekord för andra gången.

Endre Hopland vill tipsa Fiskejournalens läsare om det spännande fisket efter vassild, alltså guldlax på svenska. Det handlar om pelagiskt fiske på djupt vatten, med små krokar.

Det var 13 november som han och en kamrat var ute på fjorden för att producera en videofilm om pelagiskt fiske, som rekordfisken högg. Guldlaxen mättes till 57 centimeter och 1 620 gram. Därmed var Endres andra nationsrekord på samma art ett faktum, eftersom han tidigare innehade det med en fisk på 1 530 gram.

– Djupvattensfiske från båt inne i fjordarna är fantastiskt, med arter som exempelvis plogjärnsrocka, guldlax och blåvitling. Norge är väldigt mycket mer än stortorsk och hälleflundra, men det är förstås väldigt tillgängligt genom alla fiskecamper.

Det bör tilläggas att rekordfisken som han fångade återutsattes.

– Till skillnad mot de andra flesta djupvattensfiskarna så verkar det som om vassild inte tar skada av tryckförändringarna under drillningen, berättar Endre.

På hans blogg kan du läsa mer om fångsten, och här kan du se videoklippet som de spelade in under fisketuren.

Läs även om heta tips i kylan:

https://www.fiskejournalen.se/trollingproffsens-hosttips-for-lax-och-oring/

 

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta