På många håll pratas det om en katastrofsommar för både fisk och fiskare. Värmen och torkan gjorde att många vattendrag helt enkelt torkade ut, med följden att fiskbestånden tog mycket stryk. " /> Rekordmånga öringar i Dammån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
En 7-kilosöring registreras vid trappan i Dammån.
Rekordmånga öringar i Dammån

På många håll pratas det om en katastrofsommar för både fisk och fiskare. Värmen och torkan gjorde att många vattendrag helt enkelt torkade ut, med följden att fiskbestånden tog mycket stryk.

Även i jämtländska Dammån var det oroväckande lågt vattenstånd – men det hindrade inte det klassiska vattnet från att slå rekord. Fram till 15 september hade det räknats in 1 236 stigande öringar vid fisktrappan ovanför Hallen. Snittvikten på fiskarna var då 1,93 kilo, och de söker sig upp till Dammån från Storsjön för att reproducera sig. Fisket var närmast katastrofalt dåligt långt in på säsongen trots att det nästan kokade av fisk i poolerna, men slutspurten blev riktigt vass berättar Lars Albertsson på Camp Dammån.

– I takt med att regnet kom så blev det bra fiske. Det är fantastiskt vad mycket öring det stigit, säger Lars som tipsar alla läsare att göra ett besök vid fisktrappan nästa sommar.

Anledningen till rekordstigningen tros bland annat vara riktade fiskevårdsåtgärder i systemet, samt att det varit gynnsamma år rent allmänt för Storsjö-öringen.

Den största öringen som passerade trappan var en hanne på 7 kilo, och enligt rapporter så simmade den flera kilometer på väldigt kort tid, dock utan att bli fångad.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Fiskejournalen
Historiskt har det ofta agnats med levande fisk. Det är dock förbjudet att utsätta levande fiskar för sådan behandling, påminner debattören. Foto: Anders Lundin
Debatt: Fiskar kan lida – använd inte levande bete!

Isfiske med angeldon är ett intresse som delas av många, och är nog extra efterlängtat i år när det var ett tag sedan isarna tillät fiske på ett säkert sätt. Hur och med vad man ska agna kroken har varit föremål för diskussion under många år.

Historiskt har det under mycket lång tid agnats med levande fisk. Det är dock förbjudet att utsätta levande fiskar för sådan behandling. Detta förtydligades i och med att Jordbruksverket i en skrivelse 2011 slog fast att användning av fisk som levande agn är att anse som djurplågeri. Länsstyrelsen har ansvar för kontroll enligt djurskyddslagen.

Varför är det förbjudet att agna med levande fisk?
Det innebär stress, smärta och lidande för fisken att krokas fast i fiskeredskapet och även att utsättas för hugg av gäddan man avser att dra upp.

Är det inte löjligt att påstå att fiskar lider?

Nej, det är väl utrett genom forskning att fiskar har väl utvecklad förmåga att uppleva stress, smärta och rädsla vilket kan leda till lidande. De har även förmåga att uppleva positiva känslor, men det har inte med isfiske att göra. Fiskar har en stor nackdel i att de saknar mimik och inte ger ifrån sig några för oss människor hörbara plågorop eller jämmer.

Få människor, om ens någon, skulle kunna tänka sig att sätta en krok i en kattunge eller en mus och fästa den i en fälla för att fånga exempelvis en räv. Men det är faktiskt fullt jämförbart.

I det vilda uppvisar många fiskar ett mycket avancerat beteende, till exempel putsarfiskar som gör riskbedömningar och anpassar sitt beteende till vilka kunder som köar. Eller fiskars lekbeteende och yngelvård. Vill man se exempel på hur akvariefiskar kan tränas så kan man söka i Youtube på FISH AGILITY. Söker man på svenska är det svårt att hitta något.

Hur ska man angelfiska?
Om du ska agna med fisk, använd en avlivad fisk. Fisken som du fångar ska avlivas snarast på ett skonsamt sätt.
Hur avlivar man en fisk på skonsamt sätt?
Ett snabbt och snärtigt slag i huvudet ger en omedelbar död. Att till exempel skära halsen av en fisk är inte en tillräckligt snabb och säker metod.

Björn Dahlén
Ordförande Djurskyddet Kronoberg

Du kanske även gillar detta