Debatten rasar kring sälen och skarven bland svenska sportfiskare, där det krävs kraftigare åtgärder för att skydda fiskbestånden. Nu kommer en rapport från Åland, där det fälldes 343 gråsälar och 1 195 skarvar senaste säsongen. " /> Rekordmånga sälar och skarvar fällda på Åland | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sälen – en omdebatterad fisktjuv. Regeringen vill nu tillåta skyddsjakt på den.
Rekordmånga sälar och skarvar fällda på Åland

Debatten rasar kring sälen och skarven bland svenska sportfiskare, där det krävs kraftigare åtgärder för att skydda fiskbestånden. Nu kommer en rapport från Åland, där det fälldes 343 gråsälar och 1 195 skarvar senaste säsongen.

Det är tidningen Jägaren, som ges ut av Finlands Viltcentral, som rapporterar om siffrorna från jaktsäsongen på Åland. Faktum är att det handlar om ett rekord, eftersom det aldrig förr fällts så många skarvar och sälar kring Åland.

Jakten på sälen och skarven har underlättats för just ålänningar, eftersom det inte längre behövs särskilda tillstånd, utan jakten kan ske på eget initiativ. Det finns dock kvoter som jägarna måste hålla sig till. Det bör också nämnas att själva kvoten för 2019 var högre än slutresultatet, nämligen 450 gråsälar och 2 000 storskarvar.

Här kan du läsa om planerna för skarvjakt i Sverige:

Sportfiskarna stöttar förslag om skarv-halvering i Stockholm

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta