Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Rekordmiss i Tyskland

Peter Strübe med en härlig trollingfångst – som utropats till tyskt havsöringsrekord.

Det nya havsöringsrekordet i Tyskland är en praktfull tavla. Fisken som utnämnts till nytt rekord är nämligen med största sannolikhet – en lax!
Trollingfisket efter lax och havsöring vid Tysklands Östersjökust har under senare år blivit mycket populärt. I fjol noterades ett nytt tyskt laxrekord i närheten av Rügen, när Heiko Denker landade en lax på 128 centimeter och 22,5 kilo.
Häromveckan landades en ny praktfisk av Peter Strübe, meddelar den danske fiskejournalisten Lars Østergaard Jensen. Tillsammans med kamraten Mike Nielebock lyckades han trolla upp en fisk på 15,2 kilo och 110 centimeter.
De båda fiskekamraterna var emellertid osäkra på artbestämningen och tog därför hjälp av biologerna vid Potsdammer Institut for Binnenfischerei (insjöfiske) och dessa artbestämde fisken till havsöring.

Hur de kom fram till detta är en gåta för oss på Fiskejournalen. Samtliga tidningens laxfiskeexperter är helt övertygade om att det handlar om en lax. Redan det faktum att fisken var 110 centimeter lång borde ha stämt till eftertanke. Som jämförelse kan nämnas att den svenska rekordhavsöring på 15,26 kilo var 104 centimeter lång. Många havsöringar på 13-15 kilo når inte ens över metern.

Alla artkännetecken pekar på att det handlar om en lax, inte en havsöring.

Dessutom pekar alla artkännetecken på lax; det lilla huvudet, käkvinkel framför ögat, prickar ovan sidolinjen, stjärtfena med spetsiga fenlober och stjärtfenans tvära ansättning mot den smala stjärtspolen.
Det skulle vara mycket märkligt om herr Strübe får fångsten godkänd som tyskt rekord.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta