Rekordmiss i Tyskland

Peter Strübe med en härlig trollingfångst – som utropats till tyskt havsöringsrekord.

Det nya havsöringsrekordet i Tyskland är en praktfull tavla. Fisken som utnämnts till nytt rekord är nämligen med största sannolikhet – en lax!
Trollingfisket efter lax och havsöring vid Tysklands Östersjökust har under senare år blivit mycket populärt. I fjol noterades ett nytt tyskt laxrekord i närheten av Rügen, när Heiko Denker landade en lax på 128 centimeter och 22,5 kilo.
Häromveckan landades en ny praktfisk av Peter Strübe, meddelar den danske fiskejournalisten Lars Østergaard Jensen. Tillsammans med kamraten Mike Nielebock lyckades han trolla upp en fisk på 15,2 kilo och 110 centimeter.
De båda fiskekamraterna var emellertid osäkra på artbestämningen och tog därför hjälp av biologerna vid Potsdammer Institut for Binnenfischerei (insjöfiske) och dessa artbestämde fisken till havsöring.
Hur de kom fram till detta är en gåta för oss på Fiskejournalen. Samtliga tidningens laxfiskeexperter är helt övertygade om att det handlar om en lax. Redan det faktum att fisken var 110 centimeter lång borde ha stämt till eftertanke. Som jämförelse kan nämnas att den svenska rekordhavsöring på 15,26 kilo var 104 centimeter lång. Många havsöringar på 13-15 kilo når inte ens över metern.

Alla artkännetecken pekar på att det handlar om en lax, inte en havsöring.

Dessutom pekar alla artkännetecken på lax; det lilla huvudet, käkvinkel framför ögat, prickar ovan sidolinjen, stjärtfena med spetsiga fenlober och stjärtfenans tvära ansättning mot den smala stjärtspolen.
Det skulle vara mycket märkligt om herr Strübe får fångsten godkänd som tyskt rekord.
Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...