kryssning424
Om exakt en vecka kastar Fiskekryssningen loss från Stockholm. Över 600 sportfiskare seglar ut på ett dygn fyllt av aktiviteter och nöjen. Och en ovanligt stor del är sportfiskande tjejer! " /> Rekordmycket tjejer på Fiskekryssningen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Rekordmycket tjejer på Fiskekryssningen

kryssning424
Om exakt en vecka kastar Fiskekryssningen loss från Stockholm. Över 600 sportfiskare seglar ut på ett dygn fyllt av aktiviteter och nöjen. Och en ovanligt stor del är sportfiskande tjejer!
Att sportfisket länge har varit oproportionerligt dominerat av män, har varit ett faktum. Men kanske ser vi ett trendbrott? Till sportfiske-eventet Fiskekryssningen, som går av stapeln för första gången i år, är det en ovanligt stor mängd tjejer som har anmält sig.
– Det är jätteroligt! Både för kryssningens skull, men också för hela branschen. Sportfiskebranschen behöver ny input och jag tror att får vi in fler tjejer så kommer det att bidra på många sätt, säger Maria Ålander på Fiskejournalen.
Nästa fredag, den åttonde november, drar Fiskekryssningen till havs.
– Det är möjligt att mönstra på i sista stund för den som vill, säger Maria Ålander.
– Det kan dock vara så att vissa workshops är fulla, men det finns plats ombord på båten och alla är välkomna!

Mer om kryssningen
Schema

Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta