Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Robert Westin
Rekordöringen som steg upp i Testeboån. Foto: Fiskdata.se
Rekordöring steg upp i Testeboån

Under helgen steg en riktigt stor öring upp i Testeboån. Det är troligt den längsta öringen som någonsin har observerats i Sverige.

Testeboån i Gävle är en reglerar å. På grund av att det låga vattenståndet stod Strömsbro kraftverket stilla, då fick öringarna och laxen chansen att passera.

2019 var ett rekordår för Testeboån. Då kunde drygt 400 laxar och öringar passera kraftverket. Anledningen var att kraftverket hade körförbud på grund av att ägaren saknade tillstånd att köra kraftverket. Det rapporterade Fiskejournalen om för två år sedan.

– Det är extra roligt att fisken hittar upp även fast det är ett lågt flöde, säger Bernt Moberg till Sveriges Radio.

Strömsbro kraftverk ligger två kilometer från Testeboåns mynning. Det är det första hindret för uppvandrande fisk som är på väg mot leken. En fiskväg finns men den fungerar dåligt när kraftverket är i bruk. Tidigare har man kunnat se ett tydligt samband mellan kraftverkets drift och fiskens förmåga att ta sig förbi.

Nu när kraftverket har stått stilla så har fler laxar och öringar kunnat vandra förbi. Rekordöringen som simmade upp i ån söndagen den 12 juli mätte otroliga 113 cm.

– Nu när kraftverket står stilla så bevisar det att dessa småskaliga vattenkraftverk ger stor skada, säger Christer Borg, Generalsekreterare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Det svenska rekordet för en sportfiskad havsöring är 104 cm. Fisken togs i Emån av Lennart Westerlund 1993. Den havsöringen vägde 15,2 kg.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta