Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Robert Westin
Rekordöringen som steg upp i Testeboån. Foto: Fiskdata.se
Rekordöring steg upp i Testeboån

Under helgen steg en riktigt stor öring upp i Testeboån. Det är troligt den längsta öringen som någonsin har observerats i Sverige.

Testeboån i Gävle är en reglerar å. På grund av att det låga vattenståndet stod Strömsbro kraftverket stilla, då fick öringarna och laxen chansen att passera.

2019 var ett rekordår för Testeboån. Då kunde drygt 400 laxar och öringar passera kraftverket. Anledningen var att kraftverket hade körförbud på grund av att ägaren saknade tillstånd att köra kraftverket. Det rapporterade Fiskejournalen om för två år sedan.

– Det är extra roligt att fisken hittar upp även fast det är ett lågt flöde, säger Bernt Moberg till Sveriges Radio.

Strömsbro kraftverk ligger två kilometer från Testeboåns mynning. Det är det första hindret för uppvandrande fisk som är på väg mot leken. En fiskväg finns men den fungerar dåligt när kraftverket är i bruk. Tidigare har man kunnat se ett tydligt samband mellan kraftverkets drift och fiskens förmåga att ta sig förbi.

Nu när kraftverket har stått stilla så har fler laxar och öringar kunnat vandra förbi. Rekordöringen som simmade upp i ån söndagen den 12 juli mätte otroliga 113 cm.

– Nu när kraftverket står stilla så bevisar det att dessa småskaliga vattenkraftverk ger stor skada, säger Christer Borg, Generalsekreterare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Det svenska rekordet för en sportfiskad havsöring är 104 cm. Fisken togs i Emån av Lennart Westerlund 1993. Den havsöringen vägde 15,2 kg.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta