Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rekordsäsong i Lilla Edet

Boris Kleine drillar en stadig lax i Göta älv vid lilla Edet. (Foto: Anders Nicander)

Vid en snabb mellanlandning vid Lilla Edets laxfiske fick lära oss att årets fiske är det bästa någonsin. 68 i maj, sa man. När vi åkte en timma senare var den siffran uppe i 70.
Laxfisket i Göta älv nedanför kraftstationen i Lilla Edet lockar sportfiskare från långt håll. På grund av utsättningar är tillgången på lax mycket god. Inte så lite smolk i glädjebägaren är dock att Göta älvs enorma potential som lekvatten för naturliga stammar av öring och lax är mycket dåligt utnyttjad. Alldeles för lite fisk tar sig förbi kraftstationen i Lilla Edet och ägaren Vattenfall tycks vara helt ointresserad av att ta sitt miljöansvar. Så också länsstyrelsen som menar att man saknar resurser för Göta älv och istället satsar på bland annat Örekilsälven.
Men just nu är laxfisket på topp och vid vår lilla stund vid älven såg vi först en lax fångas på spinn från båt. Sedan drog , efter en god stunds kamp, Boris Kleine en lax på 8 kilo på fluga alldeles framför våra fötter. Den laxen var en blank , vild atlantlax och en drömfångst för varje sportfiskare.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta