Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rekordsäsong i Lilla Edet

Boris Kleine drillar en stadig lax i Göta älv vid lilla Edet. (Foto: Anders Nicander)

Vid en snabb mellanlandning vid Lilla Edets laxfiske fick lära oss att årets fiske är det bästa någonsin. 68 i maj, sa man. När vi åkte en timma senare var den siffran uppe i 70.
Laxfisket i Göta älv nedanför kraftstationen i Lilla Edet lockar sportfiskare från långt håll. På grund av utsättningar är tillgången på lax mycket god. Inte så lite smolk i glädjebägaren är dock att Göta älvs enorma potential som lekvatten för naturliga stammar av öring och lax är mycket dåligt utnyttjad. Alldeles för lite fisk tar sig förbi kraftstationen i Lilla Edet och ägaren Vattenfall tycks vara helt ointresserad av att ta sitt miljöansvar. Så också länsstyrelsen som menar att man saknar resurser för Göta älv och istället satsar på bland annat Örekilsälven.
Men just nu är laxfisket på topp och vid vår lilla stund vid älven såg vi först en lax fångas på spinn från båt. Sedan drog , efter en god stunds kamp, Boris Kleine en lax på 8 kilo på fluga alldeles framför våra fötter. Den laxen var en blank , vild atlantlax och en drömfångst för varje sportfiskare.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta