Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Rekordstor fenknot

Den senaste tiden har det kommit upp flera riktigt stora fenknotar vid fiske från Vandia i Öresund. I lördags fångades en fisk som överträffar gällande svenskt rekord.
Fenknoten som vägde 0,938 på krönt våg kilo överträffar Lars Hallbergs tjugotre år gamla rekordet på 0,910 kilo med 23 gram. Den fisken togs på Kummelbank i Kattegatt. Knoten som kan bli nytt svenskt rekord togs av Ingvar Persson och mätte 46 centimeter. Fenknoten är betydligt ovanligare än knoten men tas då och då som bifångst vid fiske efter andra arter. I Öresund har duktiga specimenfiskare lyckats vid riktat fiske. Knotsläktet är väl spritt över världen och förekommer både i kalla och varma hav.
Anders Nicander

Ingvar Persson med fenknoten som kan bli nytt svenskt rekord.

Ingvar Persson med fenknoten som kan bli nytt svenskt rekord.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta