[/caption] " /> Rekordstor TV-tittning för "den gamle" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rekordstor TV-tittning för ”den gamle”

I nya numret av Fiskejournalen får ni reda på vad som egentligen hände när Martin Falklind och hans filmteam spelade in filmen Expedition den gamle och havet.

545 000 tittare såg filmen Expedition den gamle och havet på när den visades på SVT i slutet av oktober. Det är den största publik som ett enskilt fiskeprogram har haft sedan Gentlemannafisken premiärvisades år 2009.
Både SVT och Martin Falklind är mycket nöjda med genomslaget som filmen fick, speciellt med tanke på att varken repriserna i SVT World eller tittandet på SVT Play är medräknat i tittarsiffran.
– Det är ett bevis för att bra fiskeprogram funkar för en stor publik, säger Martin Falklind.
– Det enda program som hade fler tittare när filmen premiärvisades den 23 oktober, alla kanaler medräknade, var ”Äntligen hemma” som hade 600 000 tittare.

Filmen ligger nu ute på SVT Play, så du som missade Expedition den gamle och havet har chansen att se den i en vecka till. Självklart ska filmen också ges ut på DVD och det finns även planer på en I-pad version och en amerikanske lansering.
Idag, måndag, kommer nya Fiskejournalen ut i butik. Där kan du läsa mer om vad som hände bakom kulisserna på filminspelningen.
Se filmen på SVTplay.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta