Resistenta gener funna i fiskmat

Arvsanlag fån resistenta baterier har hittats i fiskmjöl. Vad de ekologiska - och hälsomässiga - följderna blir återstår att se. Foto: McGeddon/CC 2.0

Forskare har hittat antibiotikaresistenta gener i fiskmjöl som används till mat i fiskodlingar. Flera av dessa kan potentiellt leda till resistens mot mänsklig antibiotika. Forskarnas slutsats är fiskmat spelar en betydande roll för spridning av antibiotikaresistenta gener till bottensediment.

Att resistenta bakterier förekommer i bottensediment nära fiskodlingar är känt sedan tidigare. Och det är föga förvånande, eftersom odlare ofta medicinerar de tätpackade fiskkassarna med antibiotika. Men forskaren Jing Wang och hans kollegor på Dalian University och Technology ville undersöka varför även odlingar som inte behandlat sin fisk med antibiotika har resistenta bakterier i anslutning till kassarna. Därför undersöktes fem vanliga fiskmatsprodukter och forskarna tror sig ha funnit svaret på gåtan – i fiskmjölet hittades hela 132 gener som är kopplade till antibiotikaresistens.

Att generna hamnat i fiskmjölet tror forskarna beror på att odlad fisk ingått i produkten, och att dessa behandlats med antibiotika under sina liv i fångenskap.

I studien föreslås att fiskmjölens DNA-fragment förstörs med värme och kemikalier innan de når odlarna.

I vilken utsträckning dessa gener kan spridas vidare är inte klarlagt. Men forskarna uppmanar till försiktighet eftersom flera av de funna generna kan leda till resistens mot antibiotikaprodukter inom sjukvården.
– Upptäckten att fiskodlingar skulle kunna bidra till antibiotikaresistens hos bakterier som människor utsätts för är väldigt oroande, säger biologen och forskaren Inka Milewski till TheChronicleHerald.

Läs mer här.

Läs studien här.

Hans Hällman

Publicerad: 24 September 2017
Av: Hans Hällman