Om det nya förslaget går igenom, kan vi se fram emot en friskare vattenmiljö. Foto: Hans Falklind Om det nya förslaget går igenom, kan vi se fram emot en friskare vattenmiljö.[/caption] " /> Revolution av vattenlagstiftningen kan vara på väg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Revolution av vattenlagstiftningen kan vara på väg
Om det nya förslaget går igenom, kan vi se fram emot en friskare vattenmiljö. Foto: Hans Falklind

Om det nya förslaget går igenom, kan vi se fram emot en friskare vattenmiljö.

I dag presenterar vattenverksamhetsutredningen sina slutsatser. Förslagen innebär att vattenkraftsindustrin kommer att tvingas ta betydligt större miljöhänsyn än i dag.
Medan alla andra industrier genom åren har anpassat sig till ökade miljökrav, har en särskild reglering i miljöbalken gjort att vattenkraftsbolag sluppit leva upp till de normala miljörättsliga principerna. EU-kommissionen har redan kritiserat Sverige, och påpekat att även vattenkraftsindustrin ska omfattas av principen ”förorenaren betalar” och kravet på att ”bästa möjliga teknik” ska användas.
Nu finns hopp om fler glada laxar. Om en riksdagsmajoritet går på utredarens linje, kommer fiskvägar förbi kraftstationer att bli ett vanligt krav för att få fortsatt tillstånd för elproduktion. Hotade arter som ål och flodpärlmussla ska få en bättre livsmiljö. Vandrande fiskarter som lax, harr och öring ska kunna röra sig mellan lek- och tillväxtområden.

Vad som kan tyckas vara en självklarhet – att alla vattenkraftsföretag ska drivas i enlighet med modern miljölagstiftning – ska bli verklighet.
Men där är vi inte än – riskdagen måste först ta ställning till förslaget.

Maria Ålander
Källa: DN 131001

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta