Richard Kautto från Lessebo jobbar till vardags som designer och möbelsnickarmästare. Frågan är dock om inte naturens egen design ändå är oslagbar? Richards eleganta abborre på 2020 gram är väl ett bevis på det. " /> Richards trassel visade sig vara en abborre på över 2 kilo | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Richard Kautto med sitt 48 centimeter långa och 2,02 kilo tunga "abborreklot". Foto: David Axelsson
Richards trassel visade sig vara en abborre på över 2 kilo

Richard Kautto från Lessebo jobbar till vardags som designer och möbelsnickarmästare. Frågan är dock om inte naturens egen design ändå är oslagbar? Richards eleganta abborre på 2020 gram är väl ett bevis på det.

Trots att vi bara hunnit till mars så var det flera veckor sedan som Richard Kautto påbörjade jaktsäsongen efter stor abborre. Här kommer berättelsen om den stormiga och trassliga dagen på sjön då han satte nytt personligt rekord med en drömabborre.

”För ett par veckor sedan hände DET! DET började med att David ”Skinnet” Axelsson ringde mig och ville åka ut och fiska borre. Jag var mer än sugen på att haka på då jag och kompisarna hade haft magiskt fiske några dagar innan. Problemet var att min båt var på service, men som tur var så var Jonas Andersson (Blekinge fiskeguide) lika sugen han. Det blev en tur i hans fantastiska båt. ”Vi börjar i ett område där de stora brukar stå” sa Skinnet. Det var blåsigt, vilket gjorde det svårt att hålla den viktiga kontakten med betet. Efter en stunds fiske smackade det dock till riktigt ordentligt i mitt spö och nästan samtidigt small det även till i Skinnets spö. Dubbelhugg! Jag kände att det var stort men efter en stunds drillning, precis framme vid båten, försvann vikten från mitt spö. Nej! tappade jag den fisken, tänkte jag, samtidigt som Jonas håvade Skinnets fisk, och den var riktigt stor! Jag böjde mig över rutan på båten och beundrade den magiska fisken. Då såg jag att det var mitt bete i munnen på fisken och att Skinnets bete var intrasslat i min lina. Det var tydligen inget dubbelhugg, vi hjälptes bara åt att drilla fisken. Efter mätning och vägning visade det sig att fisken bara var 48 cm lång men vägde hela 2020g. Nytt PB var ett faktum och en riktigt fin fisk simmade sakta tillbaka ner i djupet”.

Tack för den storyn Richard, och grattis till det nya rekordet!

Här finns Richards och hans vänners andra fiskar den senaste tiden https://www.instagram.com/sportfiskesallskapet_kroka/

Läs om abborrens betydelse:

Varför är ett stark rovfiskbestånd viktigt för våra sjöar?

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta