Riksdagen fick en vision – av Älvräddarna

Affischen och brevet är ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. (Ill. John Schütte)

Affischen och brevet är ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. (Ill. John Schütte)

I måndags delade Älvräddarna ut 349 affischer till riksdagens samtliga ledamöter. Affischen var illustrerad med deras vision av framtiden i våra strömmande vatten. Bifogat fanns även ett förklarande brev. Detta skriver miljöorganisationen i ett pressmeddelande.
Älvräddarna har länge slagits för att alla utbyggda strömmande vatten ska miljörestaureras med fiskvägar och ekologiska flödesmodeller. Som ett led i den kampen har de låtit göra en affisch, framtagen av John Schütte som är ledamot i Älvräddarnas styrelse. Affischen visar en framtid där fiskar och andra djur kan passera kraftverksdammar och dessutom med en glad kraftverksdirektör på dammkrönet.
– Jag är övertygad om att de flesta människor faktiskt vill ha ett hållbart samhälle. När väl nya lagar har kommit där fiskvägar blir en naturlig del av ett vattenkraftverk, är jag säker på att även kraftbolagen blir nöjda. De kan ju då för första gången visa upp en vattenkraft som med fog kan sägas vara miljöanpassad, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Affischen och brevet är också ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. Ett delbetänkande kom från vattenverksamhetsutredningen 1 oktober och för att det ska bli en lag måste nu regeringen lägga fram en proposition till riksdagen.
– Det brådskar nu. Lagen bör träda i kraft så fort som möjligt om vi ska undvika omfattande viten från EU. Samtidigt pågår ju skadorna i våra vattendrag varje dag, och till exempel ålen behöver få sina vandringsvägar öppnade fortast möjligt, avslutar Christer.
Här kan du läsa brevet som riksdagens ledamöter fick tillsammans med affischen i måndags.
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...