Affischen och brevet är ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. (Ill. John Schütte) Affischen och brevet är ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. (Ill. John Schütte)[/caption] " /> Riksdagen fick en vision – av Älvräddarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Riksdagen fick en vision – av Älvräddarna
Affischen och brevet är ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. (Ill. John Schütte)

Affischen och brevet är ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. (Ill. John Schütte)

I måndags delade Älvräddarna ut 349 affischer till riksdagens samtliga ledamöter. Affischen var illustrerad med deras vision av framtiden i våra strömmande vatten. Bifogat fanns även ett förklarande brev. Detta skriver miljöorganisationen i ett pressmeddelande.
Älvräddarna har länge slagits för att alla utbyggda strömmande vatten ska miljörestaureras med fiskvägar och ekologiska flödesmodeller. Som ett led i den kampen har de låtit göra en affisch, framtagen av John Schütte som är ledamot i Älvräddarnas styrelse. Affischen visar en framtid där fiskar och andra djur kan passera kraftverksdammar och dessutom med en glad kraftverksdirektör på dammkrönet.
– Jag är övertygad om att de flesta människor faktiskt vill ha ett hållbart samhälle. När väl nya lagar har kommit där fiskvägar blir en naturlig del av ett vattenkraftverk, är jag säker på att även kraftbolagen blir nöjda. De kan ju då för första gången visa upp en vattenkraft som med fog kan sägas vara miljöanpassad, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Affischen och brevet är också ett led i en kampanj som syftar till att miljöbalkens regler ska ändras. Ett delbetänkande kom från vattenverksamhetsutredningen 1 oktober och för att det ska bli en lag måste nu regeringen lägga fram en proposition till riksdagen.
– Det brådskar nu. Lagen bör träda i kraft så fort som möjligt om vi ska undvika omfattande viten från EU. Samtidigt pågår ju skadorna i våra vattendrag varje dag, och till exempel ålen behöver få sina vandringsvägar öppnade fortast möjligt, avslutar Christer.
Här kan du läsa brevet som riksdagens ledamöter fick tillsammans med affischen i måndags.
www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta