Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Riksdags- och regeringsledamöter synar vattenkraften

Förhoppningsvis kan debattartikeln i Norran inspirera andra riksdags- och regeringsledamöter. (Foto: Morgan Fihn)

Folkpartiets ledande politiker sätter ner foten och visar med all tydlighet sin ståndpunkt i vattenkraftfrågan. Man efterlyser en modernisering av lagen och tycker att kraftbolagen skall kompensera för bortfall av biologiskt mångfald.
I en debattartikel i tidningen Norran, som är signerad av partiledare Jan Björklund (Fp) med flera, betonar man vikten av att skydda våra nationalälvar och dess biflöden. Kraftbolagens agerande och ansvar avhandlas också med kritisk ton. Man konstaterar bland annat: ”Samtidigt som arbetet med åtgärder pågår på länsstyrelser och myndigheter förväntar vi oss att kraftbolagen tar sin del av ansvaret för att åstadkomma lösningar för fiskens vandring och biologisk mångfald.”
Debattartikeln uppmuntrar även Havs- och vattenmyndighetens uppdrag att initiera en dialog mellan kraftbolag, miljöorganisationer och berörda myndigheter – men poängterar vikten av att lagen måste moderniseras.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg tycker debattartikeln är mycket positiv.

– Glädjande att våra ledande politiker diskuterar lagförändringar. Nu hoppas vi att de kan mobilisera ett ännu större stöd bland fler beslutsfattare, säger han till Fiskejournalen.
Här kan ni läsa hela debattartikeln.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta