Riksdagsledamot vill ha fiskvägar

Riksdagsledamot Nina Lundström har sina rötter i Norrland och har själv sett vad vattenkraften ställer till med. (foto bakgrundsbild: Tina Wiklund)

Om vattenkraftindustrin inte vill bygga fiskvägar och dessutom vill bygga ut våra nationalälvar så löper den en uppenbar risk att få stämpeln att inte ta sitt miljöansvar. Den varningen utfärdar nu riksdagsledamot Nina Lundström (fp).
Nina Lundström är uppvuxen i Norrbotten och hon har sett vad kraftindustrin ställer till med och hur den samtidigt marknadsför sig som miljövänlig. Det senaste exemplet i raden av “miljövänliga” projekt är Lappland Kraftverk som vill reglera Piteälven, en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar, genom att föra över vatten via en tunnel till ett norskt vattenkraftverk. Projektledaren för Lappland Kraftverk hävdade nyligen i en tv-intervju att det är fullt möjligt att gå förbi nationalälvsskyddet eftersom projektet inte kommer att påverka miljön negativt och dessutom har samernas fulla stöd. Inget av dessa påståenden har dock visat sig stämma.
I ett brev till Lena Ek ställer nu riksdagsledamot Nina Lundström frågan: “Vilka åtgärder avser närings- och engergiministern vidta för att skydda Piteälv från det hot som kraftverksprojektet innebär?”
Nina Lundström är inte ensam om att undra – hittills har över 8000 personer deltagit i en brevkampanj för att få svar på hur regeringen ställer sig till kraftverksplanerna.
I väntan på svar, säger Nina Lundström till Fiskejournalen att det knappast är bra för en industri att få stämpeln på sig att inte ta sitt miljöansvar, en risk som är uppenbar när man försöker bygga ut en nationalälv – dessutom med oriktiga argument.
– Alla som säljer en produkt borde tänka på att vi konsumenter faktiskt kan välja bort de företag som inte sköter sig.
Nina Lundström tror att det finns för få incitament för att vattenkraftsindustrin självmant ska ta tag i problem som till exempel avsaknad av fiskvägar eller vilseledande marknadsföring.
– Om det krävs tuffare lagstiftning, omprövning av vattendomar eller mer resurser till myndigheterna är svårt att säga, men jag är beredd att jobba för åtgärder som kan bidra till en förbättring.

Här hittar du Fiskejournalens brevkampanj om du själv vill skicka ett brev.
Den 4 oktober hålls en öppen utfrågning i riksdagshuset, som handlar om vattenkraft och biologisk mångfald i rinnande vatten. Kanske får vi svar på några frågor då. Fiskejournalen kommer givetvis att delta och rapportera.
Martin Falklind

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...