Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Riksdagsledamot vill ha fiskvägar

Riksdagsledamot Nina Lundström har sina rötter i Norrland och har själv sett vad vattenkraften ställer till med. (foto bakgrundsbild: Tina Wiklund)

Om vattenkraftindustrin inte vill bygga fiskvägar och dessutom vill bygga ut våra nationalälvar så löper den en uppenbar risk att få stämpeln att inte ta sitt miljöansvar. Den varningen utfärdar nu riksdagsledamot Nina Lundström (fp).
Nina Lundström är uppvuxen i Norrbotten och hon har sett vad kraftindustrin ställer till med och hur den samtidigt marknadsför sig som miljövänlig. Det senaste exemplet i raden av “miljövänliga” projekt är Lappland Kraftverk som vill reglera Piteälven, en av Sveriges fyra skyddade nationalälvar, genom att föra över vatten via en tunnel till ett norskt vattenkraftverk. Projektledaren för Lappland Kraftverk hävdade nyligen i en tv-intervju att det är fullt möjligt att gå förbi nationalälvsskyddet eftersom projektet inte kommer att påverka miljön negativt och dessutom har samernas fulla stöd. Inget av dessa påståenden har dock visat sig stämma.
I ett brev till Lena Ek ställer nu riksdagsledamot Nina Lundström frågan: “Vilka åtgärder avser närings- och engergiministern vidta för att skydda Piteälv från det hot som kraftverksprojektet innebär?”

Nina Lundström är inte ensam om att undra – hittills har över 8000 personer deltagit i en brevkampanj för att få svar på hur regeringen ställer sig till kraftverksplanerna.
I väntan på svar, säger Nina Lundström till Fiskejournalen att det knappast är bra för en industri att få stämpeln på sig att inte ta sitt miljöansvar, en risk som är uppenbar när man försöker bygga ut en nationalälv – dessutom med oriktiga argument.
– Alla som säljer en produkt borde tänka på att vi konsumenter faktiskt kan välja bort de företag som inte sköter sig.
Nina Lundström tror att det finns för få incitament för att vattenkraftsindustrin självmant ska ta tag i problem som till exempel avsaknad av fiskvägar eller vilseledande marknadsföring.
– Om det krävs tuffare lagstiftning, omprövning av vattendomar eller mer resurser till myndigheterna är svårt att säga, men jag är beredd att jobba för åtgärder som kan bidra till en förbättring.

Här hittar du Fiskejournalens brevkampanj om du själv vill skicka ett brev.
Den 4 oktober hålls en öppen utfrågning i riksdagshuset, som handlar om vattenkraft och biologisk mångfald i rinnande vatten. Kanske får vi svar på några frågor då. Fiskejournalen kommer givetvis att delta och rapportera.
Martin Falklind

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta