[/caption] " /> "Riv ut kraftverket i Edeforsen" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Riv ut kraftverket i Edeforsen”

Det är osäkert om laken kan vandra med ett nytt kraftverk i Edeforsen. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
Sportfiskarna har nyligen yttrat sig om Fortums ansökan om en utbyggnad av kraftverket i Edeforsen i Ljusnan.

Bakrunden är att Fortum vill bygga ut kraftverket i Edeforsen så att det skulle kunna sluka 110 m3/s mot dagens 20 m3/s. Edeforsen ligger i en del av Ljusnan som har skydd som en nationalälvsträcka. I sin ansökan vill Fortum utföra biotopvård i en del av forsen och menar därför att deras förslag på utbyggnad har en positiv effekt på vattenmiljön.
– Vad gäller biotopvård så är det en cynisk inställning att kräva utbyggnad med 5,5 gånger vattenföringen för att lyfta ett finger vad gäller naturvården. Vi menar att deras förslag enbart kan godtas i de delarna som avser utrivning, kommenterar Axel Henckel, jurist på Sportfiskarna.
Bland de mest negativa åtgärder som finns i Fortums förslag är: uppförande av nya dammar som inte garanterar fiskvandring för alla i vattendraget förekommande arter, delar av forsen nedströms utskovsluckorna kommer att torrläggas vintertid, ett nytt kraftverk ska byggas som saknar skyddshänsyn mot nedströmsvandrande arter, samt torrläggning och grumling från arbetet med att uppföra och avlägsna fångdammar.
Läs Sportfiskarnas yttrande om Edeforsen här.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta