Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
River Monsters: Special

Vill du bekanta dig med Jeremy Wade? I Fiskejournalen nummer 3 hittar du en intervju med sportfiskeprofilen. (Foto: Discovery Channel)

Den engelske äventyraren Jeremy Wade är i ropet. I morgon börjar River Monsters: Special sändas på Discovery Channel och i senaste numret av Fiskejournalen får du följa med profilen bakom kulisserna.
Det är vår medarbetare Gordon P Henriksen som träffat Jeremy Wade för en intervju. Du får bland annat veta Jeremys favoritresemål och höra historien om hur filmteamet fick dra honom bort från en fiskplats som han ”inte var färdig med”.
Passande nog kan du se River Monsters: Special med Jeremy Wade redan i morgon klockan 21.00 på Discovery Channel. Serien är en sammansättning av första och andra säsongen av River Monsters och är uppdelade i tre avsnitt med fokus på olika teman. Första avsnittet heter Giganterna och här får vi se Jeremy försöka fånga några av världens största sötvattensfiskar.
Fiskejournalen hittar du där tidningar säljs och här hittar du mer information om River Monsters.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta