[/caption] " /> Rivning av Långforsen på gång? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rivning av Långforsen på gång?

Ska Jämtkraft tvingas riva sin anläggning vid Långforsen? (Foto/källa: SVT Mittnytt)

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat har Kammarkollegiet granskat nyttan av Jämtkrafts kraftverk i Långforsen, Jämtland. Enligt tidningen ÖP har Kammarkollegiet nu bestämt sig för att driva frågan om utrivning i domstol.
Det var Älvräddarna som i början av 2012 blev varse att Jämtkraft AB inte bedrev någon verksamhet i sin anläggning i Långforsen. Man begärde då att Kammarkollegiet skulle utreda nyttan av kraftverket. För första gången i Sverige kommer nu jurister att pröva om man kan dra tillbaka ett gammalt tillstånd för vattenkraft.
– När lagen om skyddade vattensträckor infördes var det rimligt att de vattenkraftverk som råkade finnas där fick vara kvar, men när deras tekniska livslängd är slut är det rimligt att de rivs ur, säger Christer Borg, ordförande för Älvräddarna, till ÖP.
Läs mer här.
Läs tidigare notiser om Långforsen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta