Många vattenlevande djur och fiskar gläds åt att vattnet återigen strömmar fritt där Stackmoradammen har blockerat i 150 år.[/caption]Nu är utrivningen av Stackmoradammen vid Orsa i Dalarna verklighet och strömbilder som varit dolda i 150 år börjar framträda. Många naturvänner jublar, medan andra ser dammrivningen som något negativt för bygden. " /> Rivning av Stackmoradammen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Rivning av Stackmoradammen

Många vattenlevande djur och fiskar gläds åt att vattnet återigen strömmar fritt där Stackmoradammen har blockerat i 150 år.


Många vattenlevande djur och fiskar gläds åt att vattnet återigen strömmar fritt där Stackmoradammen har blockerat i 150 år.

Nu är utrivningen av Stackmoradammen vid Orsa i Dalarna verklighet och strömbilder som varit dolda i 150 år börjar framträda. Många naturvänner jublar, medan andra ser dammrivningen som något negativt för bygden.
Ore älv är ett av de viktigaste vattendragen för den storvuxna Siljansöringen. Rivingen av Stackmoradammen är en milstolpe i arbetet med att återetablera en naturlig stam av Siljansöringen. Alla de människor som kämpar för öringen, för biodiversiteten och för sportfiskenäringen runt Siljan, ser rivningen som ett mycket positivt steg på vägen.
Debatten om dammen har dock länge varit infekterad. Fortum har hoppats på att få bygga ett nytt kraftverk. Med hjälp av grupper som värnat kulturvärdena runt den gamla kvarnen, har man protesterat i det längsta mot rivningen av dammen.
Miljödomstolen fastslogs redan 2011 att det inte blir något nytt kraftverk och Fortum fick fram till december 2014 på sig för att riva ut dammen.
Nu är arbetet igång!

 

Relaterad nyhet från din region
3 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta