Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Rivstart i 100-klubben

Här har vi en kille som gjort en riktig rivstart i 100-klubben: Jarmo Kuisma, välkänd storfiskare från Älvängen utanför Göteborg.
Jarmo är en fiskekändis, inte minst på Sportfiskeforum, där trogna besökare kunnat följa hans jakt på storgäddorna. Nu har Jarmo uppenbarligen bestämt sig för en seriös satsning på 100-klubben – säkert med målsättningen att placera sig högt i Meterligan.
Under den första hela januariveckan var Jarmo ute på Göta älv för isfiske två gånger. Båda gångerna levererade riktigt skapligt med stora gäddor, totalt sex stycken över metern. Den längsta på 108 centimeter fick han i ett dubbelhugg. Jarmo gick runt och lirkade med handhållet spö i några hål som han borrat förut. Det drog på en fin gädda och samtidigt löste ett av de stationära spöna ut! Bägge gäddorna kom upp och kunde mätas till 106 respektive 108 centimeter.
Jarmos satsning blir något att bita i för övriga som tänkt satsa på en placering i Meterligan.
Svenne Andersson

Jarmo Kuisma med en av de sex ismetegäddor han fångade under den första januariveckan.


Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta