Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Robert Westin erbjuder bland annat fisken i vackra miljöer. Torsken vägde 20,1 kilo, en dröm för hugade fiskegäster.
Robert Westin är fiskeguiden som lever sin dröm

För många av Fiskejournalens läsare är Robert Westin ett bekant namn, eftersom han bland annat vikarierat som nyhetsredaktör. Robert har många krokar ute, och författaren Gunnar Westrin har mött honom för att snacka om livet som fiskeguide.

Jordbruksverket fick uppdraget 2011 att främja utvecklingen av svenskt fritidsfiske och fisketurism. Bakgrunden var bland annat att fritidsfisket har rekreativa, sociala och hälsofrämjande värden för såväl den enskilde individen som för samhället i stort samt att fisketurism bedöms ha stor potential för småföretagande och landsbygdsutveckling i Sverige.

På en storälv som Lule älv kan det vara bra att fiska från båt.

Bytte från IT-branschen

Ett av dessa företag är Arctic Adventure i Boden, ägd av den dynamiske fiskeguiden och naturmänniskan Robert Westin. För ett tjugotal år sedan jobbade han inom IT-branschen men kände suget efter både älven och skogen. Eftersom han alltid har gillat att fiska var saken klar, han skulle satsa på fiske- och vildmarksturism. Rätt man på rätt plats.

Arctic Adventure jobbar med en balanserad blandning av aktiviteter inom besöksnäringen. Naturligtvis har fisket sin givna del i Roberts företagsamhet, med spännande resor till havsfiskets fascination i Nordnorge, till mer närbelägna fiskeäventyr i Luleälven, Piteälven, Råneälven med flera internationellt lockande platser.

– Hur man än ser på guidejobben är det inget kneg man sysslar med på normal arbetstid. Vissa tror att vi glassar omkring, käkar färsk röding, lax eller hälleflundra varje dag, vilket naturligtvis inte är fallet, säger Robert och fortsätter:
– Under den mest hektiska fiskeperioden börjar dagen fem på morgonen med iordningställande av utrustning och mat, för att förhoppningsvis starta upp guidandet ett par timmar senare. Sedan kör vi hela dagen, oftast långt in på kvällen, lite beroende på hur fisket artar sig. I säng eller i sovsäck före midnatt är aldrig att tänka på. Så intensivt kan det vara en hel sommar, vilket naturligtvis är tufft men trevligt, oavsett om det gäller havsfiske i Norge eller fjällfiske i svenska Lappland, menar han.

En helhetsupplevelse

Viktigt är att guiden kan berätta förutsättningarna för fisket/fiskeresan, om landskapet, om människorna på trakten och om hur det var förr, utan att för den skull ignorera verkligheten.
– På så sätt blir det än trevligare att fiska eller vandra om gästen känner till premisserna, ett mervärde under resans gång. Dessutom åker gästerna hem och berättar om upplevelserna, inte enbart om fisket utan också om guiden och hans allmänna kunskap. Spridningseffekten är förmodligen guidens viktigaste reklamblad.
Robert anser att en guide inte enbart ska jobba som vägvisare utan även förmedla allmän kunskap, historia och bakgrund.
Robert tycker med eftertryck att guiden måste vara engagerad i debatterna när miljöfrågorna kommer på tal. Den krassa verkligheten är att fortsatt vattenkraftsutbyggnad kommer att ta jobben från många guider.

Världens laxrikaste älv

Besöksnäringen växer hela tiden i Sverige. Enbart i Norrbotten drar näringen in drygt sju miljarder per år. Exportvärdet på besöksnäringen som helhet i landet har ett exportvärde på nästan 130 miljarder, mer än vad skogen ger och mer än vad exporten av nya bilar renderar.
– Innan kraftverksepoken påbörjades i början på 1900-talet var Luleälven världens laxrikaste älv. Efter att Laxede kraftverk var klart 1962 försvann både Edeforsen och det urgamla laxfisket. Före destruktionen exporterades enorma mängder med lax till andra delar av landet och till Europa som helhet. Uppsala Universitet och kyrkan i Luleå lär ha byggts med medel från försäljningen av lax från Luleälven. Under den fortfarande outbyggda eran alstrades mellan 8–12 miljoner nya laxar i älven årligen.
Med andra ord den mest produktiva laxälven världsvida. Den informationen är absolut viktig anser Robert.

Gunnar Westrin
/Norrländska Socialdemokraten

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta