Grännabon Bo Wiblom fångade en röding i Vättern på över tio kilo i lördags. Den näst tyngsta någonsin från Vättern.
Att det huserar stora rödingar i sjön Vättern kände nog många till. En som fångat ett bevis på detta är Bo Wiblom från Gränna. Hans röding vägde hela 10,3 kilo och mätte 90 centimeter. Fångstmetoden var klassiskt svirvelfiske, även kallat djuputter.
Läs mer om fångsten på Leif Krauses blogg.
Morgan Fihn
Nyheter

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.
SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.
De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!