Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rödingjakt i Vindelfjällen

I senaste numret av Fiskejournalen åker Magnus Ström till ett samevatten för att fiska röding. (Foto Magnus Ström)

I Fiskejournalen nummer 12 får ni följa med vår fjällexpert Magnus Ström till ett exklusivt samevatten. Med pimpelspö i handen och strålande sol tar Magnus rygg på sin guide. Färden går till ett vatten som nyligen upplåtits för ett begränsat sportfiske.
Gillar du pimpelfiske efter röding? Då bör du ta en titt i senaste Fiskejournalen. Vår fjällexpert Magnus Ström ger sig in i orörda fjällområden på jakt efter huggvilliga rödingar. Förutom heta fisketips erbjuds vackra bilder och svaren på hur du själv kan få uppleva samma äventyr.
På Fiskejournalens webb-tv hittar du ett flertal filmer om rödingfiske från is. Klicka här och sök på röding.
Vill du njuta av fler bilder av artikelförfattaren och fotografen Magnus Ström? Klicka här.
Vill du teckna en prenumeration? Klicka här!
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta